Connect with us

Ekonomija

IZMEĐU BARA I ULCINJA: Do kraja septembra znaće se ima li nafte na Crnogorskom primorju

Published

on

Preliminarni rezultati o potencijalima ležišta nafte prilikom istražnog bušenja u crnogorskom podmorju, koje obavlja konzorcijum kompanija Eni i Novatek, mogli bi biti poznati krajem septembra, saopštio je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović, prenose Dnevne novine.

Perunović je kazao da konzorcijum kompanija Eni i Novatek, koje su u martu počele prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju u moru između Bara i Ulcinja, napreduje dobro u tom poslu.

“Trenutno je izbušeno 4.700 metara. Zaštitna kolona je stavljena do 4.300 metara, jer je bilo malo problema za prolaz do totalne dubine od 4.700 metara, tako da je ona cementirana”, rekao je Perunović tokom radnog doručka sa novinarima.

Ukoliko bi se ispostavilo da je pozitivan nalaz, naredna faza bi bila razrada ležišta u trajanju od dvije do tri godine i početak proizvodnje koji bi, u nekom pozitivnom scenariju, mogao da bude u toku 2024. godine, ako bi sve išlo prema proceduri.

Državni sekretar za saobraćaj i pomorstvo u Ministarstvu Zoran Radunović osvrnuo se na stanje u tim sektorima, posebno ističući Luku Bar, za koju, kako je rekao, imaju planove za razvoj.

Luka Bar, kako tvrdi, samostalno ne može da funkcioniše.

“Pored toga, trenutno smo u pregovorima da jedna strana kompanija dođe i u okviru Slobodne zone Luke Bar investira 35 do 45 miliona američkih dolara, iskljlučivo u proizvodne programe i pogone. To se odnosi na zakup zemljišta i investicije”, kazao je Radunović.

Kada je u pitanju projekat izgradnje auto-puta Bar-Boljari, Radunović je ponovio da se očekuje da će on 30. novembra biti građevinski završen.

“Neki segmenti auto-puta za koje očekujemo da će biti potrebno još neko vrijeme su elektro-mašinski radovi, a veoma zahtjevan će biti i tetra-sistem, koji će se raditi u saradnji sa kompanijom Wireless Montenegro”, dodao je Radunović.

Kada će građani moći da se voze auto-putem zavisiće od Tehničke komisije koja treba da odobri radove.

“Ne možemo znati hoće li biti do kraja godine, jer je obimna dokumentacija”, rekao je Radunović.

Resorni ministar Mladen Bojanić podsjetio je na najznačajnije aktivnosti tog Vladinog resora od kada je formiran i dodao da je obim posla bio ogroman, ali da su morali prvo da se bave urgentnim rješenjima, odnosno “gašenjem požara”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije