Connect with us

Ekonomija

KAD SE SRBOVANJE ISPLATI: Operativac ”srpskog sveta” Ljevnaić kupio hotel u Perastu

Published

on

Kontroverzni operativac ”srpskog sveta”, direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić, kupio je nedavno hotel u Perastu, saznaje Portal Aktuelno. Riječ je o hotelu Per Astra, koji se trenutno renovira, a kako je došao u ruke Ljevnaića koji se u medijima sumnjiči za mnoge nelegalne poslove, nije poznato.

Stoga se opravdano nameće pitanje da li se u ovom slučaju radi o pranju novca, s obzirom da se ne zna porijeklo kapitala Ljevnaića, što bi trebalo da istraže nadležni organi, makar kada je u pitanju imovina kupljena u Crnoj Gori.

I dok tužilaštvo žmuri na mnoge sumnjive poslove u koje je umiješan Ljevnaić, on nastavlja da širi svoju privatnu imovinu, dok je državne ostavio u rasulu. Portal Aktuelno je prenio pisanje bosanskih medija da Olimpijski centar „Jahorina“ ponovo nije u stanju da izmiruje svoje obaveze zbog čega su im blokirani računi, ali rukovodstvo ovog centra to ne brine mnogo jer njihove obaveze, kako sami priznaju, izmiruje Vlada Republike Srpske. Kako pišu bosanski mediji, prema projekcijama, obaveze OC Jahorina do kraja 2024. godine biće veće od 200 miliona KM. O pranju novca kroz sumnjive gradnje na Jahorini još nije sve otkriveno.

Hotel Per Astra u Perastu: Da li sumnjivi kapital ”srpskog sveta” ulazi u Crnu Goru preko Ljevnaića?

Minus u državnom preduzeću koji će da vraćaju građani, nije spriječio Ljevnaića da na obroncima Jahorine, u selu Nikolići, napravi ogromno privatno zdanje, uz vile i štale za razne ovdašnje, ali i egzotične životinje. Ljevnaić nije objasnio bosanskim medijima kako je to uspio od direktorske plate u kompaniji koja posluje sa minusom od 200 miliona eura.

Ljevnaić se očigledno ne plaši pravde, jer se dobro kotira kod vlasti u tri države. U Srbiji je pokrivao mjesto direktora Skijališta Srbije, gdje je karijeru završio pod sumnjivim okolnostima oko instaliranja Ski Data opreme. Odatle ga šalju u Republiku Srpsku, na mjesto direktora OC Jahorina, a poslovanje širi i na Crnu Goru posebno nakon 30. avgusta 2020. godine. Najprije u Skijalištima Crne Gore gdje pokreće niz afera. Najpoznatije su one oko nabavke tabača snijega, koji, kada su dopremljeni, izgledali su isto kao oni koji su naručeni, ali se ustanovilo da su ovo modeli jeftiniji minimum 50 hiljada eura po komadu! Ukupna cijena čitavog posla bila je 1.300.000 eura, a Portal Aktuelno je više puta pisao o zamršenoj šemi odnosa tadašnjeg rukovodstva Skijališta sa Ljevnaićem.

Vladimir Martinović poznat i kao ”Balvan”, ”Šega” i ”Osvrtaj”: Nakon što mu nijesu uspjele malverzacije sa vodovodnim cijevima, prešao na bob sa Ljevnaićem, ali ni tu mu ne ide

Ljevnaić je omiljeni saradnik Demokrata u Skijalištima Crne Gore. Tu je najvjerovatnije upoznao i sadašnjeg ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića. Da li je rezultat tog prijateljstva i kupovina hotela u Perastu, trebalo bi da ispitaju nadležni državni organi. Ono što su državni organi dokazali, konkretno Uprava za kapitalne projekte, je da je tender za nabavku boba na Bjelasici, koji je naručilo Martinovićevo ministarstvo, namješteno samo za firmu SunKid iz Austrije, čiji je zastupnik upravo Ljevnaić, i to po cijeni skupljoj dva miliona eura od boba koji je ta ista firma napravila baš na Jahorini! I Martinović je ušao u hotelijerski posao, pa se nezvanično može čuti da su čak dva hotela u Kolašinu njegova, a da je u planu i treći.

GLAVNI STRATEG U PODUHVATU KRAĐE DRŽAVE, PREDRAG MILANOVIĆ: Došao iz Srbije da uči domaće uhljebe kako najbolje malverzacijama izvući ličnu korist. Doveden od strane bivše vlasti, ali je zahvaljujući kameleonskim sposobnostima preživio i posljednje dvije vlade, a da li će i treću zavisi od toga koliko će nova administracija biti spremna da stane na kraj potkradanju državnih resursa

Da se Martinović i Ljevnaić ne boje istražnih organa, dokaz je i to što tužilaštvo, makar prema informacijama poznatim javnosti, još nije pokrenulo nikakve procese ovim povodom. To je samo dalo vjetar u jedra profesionalnim Srbima da naplaćuju „patriotizam“, pa Ljevnaiću očigledno ne smeta ni to što je zvanična Crna Gora podržala rezoluciju o Srebrenici. Lični interesi prevazilaze nacionalne, pa Ljevnaić širi svoju mrežu poslova u Crnoj Gori, posebno u turizmu na čijem je čelu Martinović. Tako je nedavno najavio i da je njegov sljedeći „izazov“ Žabljak, a o kakvom se dilu radi nije poznato. Ako ga bude razvijao kao OC Jahorinu, Žabljak može da očekuje minuse i u kasi, osim onih u temperaturi.

Ljevnaić nije prvi „investitor“ blizak Miloradu Dodiku koji je došao u Crnu Goru. Nedavnim potpisivanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između EPCG Solar gradnje, kćerke firme Eketroprivrede Crne Gore (EPCG)  i kompanije ”Kaldera” iz Laktaša, u enegetska državna preduzeća je „na mala vrata“ ušao sumnjivi kapital Dodika, za koga mediji u Bosni i Herecegovini trvde da je povezan sa čak 65 kompanija. Na samom vrhu je kompanija Kaldera, a  zvanični vlasnik kompanije je Milenko Čičić, poznat i kao Mićo Kaldera. Iza njegovih leđa, već godinama, stoji Milorad Dodik, s kojim ga vežu dugogodišnje prijateljstvo i poslovna saradnja. Sarajevsko Oslobođenje je pisalo da je Čičić vlasnik Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandrovcu, u kojem je prvi čovjek SNSD-a često primao strane delegacije, ali i držao sastanke sa najužim stranačkim rukovodstvom.

Milorad Dodik i njegov operativac Dejan Ljevnaić: ”Srpski svet” dolazi u Perast

Najnovijom Ljevnaićevom trgovinom hotela u Perastu, Dodik će dobiti još jedno „odmaralište“ za njega i njegove goste i to u najljepšem dijelu Boke. Sve dok državni organi ne krenu da istražuje procese i namjere koji se kriju iza ove kupovine.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije