Connect with us

Ekonomija

KAKO JE BIVŠA VLAST ZBRINJAVALA SVOJ KADAR NAKON IZBORA: Direktorima otpremnine od 50.000 eura

Published

on

Odbor direktora državnog Radio-difuznog centra je sklopio novi ugovor sa istim izvršnim direktorom u decembru prošle godine — uz dupliranje otpremnine u slučaju razrješenja prije isteka mandata, naveo je Institut alternativa na svom fejsbuk nalogu.

Prema rješenju iz ugovora iz 2017. godine, direktor Slobodan Stanišić bi dobio 12 mjesečnih zarada ili ukupno 25 200 eura.

Prema novom ugovoru od prije 4 mjeseca, direktor bi dobio više nego duplo, 55 900 eura.

Slično se desilo i u slučaju izvršnog direktora Instituta za crnu metalurgiju Ranka Nikolića, koji uopšte nije imao otpremninu u svom ugovoru, ali je nakon avgustovskih izbora usvojen aneks kojim je propisano da će mu se u slučaju otkaza uplatiti gotovo 50 000 eura.

Najveći problem nisu izvršni direktori i njhove otpremnine već odbori direktora koji bi trebalo da brinu o dobru preduzeća i štite javni interes, a koji usvajaju ovakva rješenja. Ne postoji ni propisani limit ili procedura za otpreminu direktora u ovom slučaju za javna preduzeća, na koji bi se odbor direktora mogao pozvati, navodi IA koji najavljuje više detalja u analizi koja će uskoro biti dostupna javnosti.

Nikolić je ranije rekao da mu nije mi ni na kraj pameti da ode prije kraja mandata na koji sam izabran preko javnog konkursa na period od četiri godine, a da se tom klauzulom u aneksu samo se štite moja osnovna prava upravo od politikantstva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije