Connect with us

Ekonomija

KASALICA: Privrednici prijete obustavom zbog fiskalizacije

Published

on

Državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja Mila Kasalica kazala je da u prethodnim mjesecima, iako se sprovođenje primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga priprema dvije godine u različitim fazama, određene oblasti poslovanja intenzivno vrše pritisak da se odredbe zakona tumače tako da se na njih ne odnose, piše Dan.

“Ministarstvo je dobilo informacije da se navodno namjerava obustavljati rad, iako je svim poreskim obveznicima u Crnoj Gori, osim izuzetaka iz člana 5 ovog zakona, obaveza da registruju svoj promet. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prepoznaje specifičnosti rada određenih profesija, ali ostaje posvećeno primjeni zakona i principa vladavine pravau Crnoj Gori”, istakla je Kasalica.

Dodala je da će se početkom narednog mjeseca obaviti dodatni razgovori o primjeni normi ovog zakona.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u prethodnim mjesecima, u saradnji sa Upravom prihoda i carina, kontinuirano radi na pripremi pune i efikasne primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Veliki broj mikro, malih, srednjih i velikih privrednih društava restrukturirao je procese i procedure u prethodnom periodu, ulažući potrebna finansijska sredstva da ispune zakonske obaveze. Takođe, u primjeni ovog zakona do sada je prepoznato oko 100 softverskih kompanija, koje su za različite grane poslovanja razvijale softverska rješenja u skladu sa odredbama zakona”, rekla je Kasalica.

Dodala je da MFSS, uz nadležnu upravu, sistemski ohrabruje pridruživanje svih koji su obveznici iz člana 4 Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga da sprovedu potrebne korake.

“Trenutak razvoja crnogorske ekonomije zahtijeva da se nivo sive ekonomije svede na minimum. Subvencijama iz predstojećeg paketa mjera podrške privredi Crne Gore posredno apelujemo da se primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga prihvati bez pritisaka i odbijanja zakonskih obaveza. Podsjećam da je Vlada Crne Gore paketom za prvi kvartal ove godine obezbijedila i mjeru koja se odnosi na finansijsku podršku u uspostavljanju sistema za elektronsku fiskalizaciju. Takođe, Vlada će i paketom mjera podrške građanima i privredi za drugi kvartal ove godine subvencionisati dio troškova elektronske fiskalizacije kroz direktna budžetska davanja”, kazala je Kasalica.

Pravo na jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu od 100 eura imali su u prvom kvartalu obveznici koji privrednu djelatnost obavljaju u nekoj od djelatnosti koje su novim paketom mjera prepoznate kao ugrožene, kao i oni koji su izmirili sve poreze i doprinose na zarade zaposlenih koji su bili dospjeli za plaćanje na 30. septembar 2020. godine, ili redovno izmiruju reprogramirane obaveze.

Poreski obveznici koji uspostave sistem elektronske fiskalizacije zaključno sa 31. martom 2021. godine, pravo na finansijsku pomoć ostvaruju bez podnošenja zahtjeva i bez potvrde o namjeni utrošenih sredstava, tako što će, nakon zvanične registracije, fiksni iznos finansijske pomoći biti uplaćen na njihov tekući račun, što će biti ubrzo učinjeno.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije