Connect with us

Ekonomija

KATASTROFALNI PODACI: Skoro polovina radnika u ugostiteljstvu nije primila subvencije, 27 odsto ostalo bez posla

Published

on

Oko 27 odsto radnika u ugostiteljstvu ostalo je bez posla protekle godine zbog korona krize, kazao je u razgovoru za Dnevne novine predsjednik Udruženja ugostitelja Nikola Buzdovan.

Prema njegovim riječima, Vladini paketi pomoći nijesu dovoljni za opstanak.

“Po anketi koju smo sproveli na 1.500 osoba, 45 odsto radnika nije primilo nikakvu subvenciju ove godine, što znači da je uslov za dobijanje subvencija neadekvatan”, ocijenio je Buzdovan.

Nova Vlada usvojila je početkom godine četvrti paket pomoći privredi vrijedan 163 miliona eura. Zaposlenima u turizmu i ugostiteljstvu od januara do kraja marta dodijeljena je podrška kroz subvencionisanje 100 posto minimalne bruto zarade, dok je kroz prošle pakete ta pomoć iznosila 70 odsto.

Omogućena su i odlaganja i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak koji je nastao u drugoj polovini prošle godine. Vlada je odlučila i da smanji cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odloži obavezu naplate po tom osnovu, kao i da skrati rok povraćaja PDV-a.

Buzdovan je naveo da su Elektroprivreda (EPCG), Investiciono-razvojni fond (IRF) i Poreska uprava počeli da blokiraju ugostitelje.

“Predložili smo da se što prije napravi radno tijelo u kojem bi bili predstavnici ministarstava ekonomije, finansija, Instituta za javno zdravlje, kao i hotelijera, ugostitelja, turističkih agencija. Cilj je kreiranje poslovnog ambijenta za preživljavanje”, istakao je Buzdovan.

On je naglasio i da turističke poslenike treba uvrstiti u prioritetnu grupu za vakcinisanje.

Predsjednik Udruženja ugostitelja naveo je na nedavno održanom sastanku u Privrednoj komori (PKCG) da Vlada treba da poveća subvencije na 250 eura. Ugostitelji traže i smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manje od 500 eura neto.

Zahtjev je i bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele, do stabilizacije ekonomske i epidemiološke situacije, kao i produženje javnog poziva za subvencionisanje kamata kod banaka i IRF-a, kao i kamata za kredite koji su reprogramirani u ovoj godini ili im je produžen grejs period.

Buzdovan je naveo i da ugostitelji traže oslobađanje od plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za prošlu i ovu godinu, odlaganje plaćanja obaveza za struju, vodu i odvoz smeća za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata, kao i subvencije za zakup poslovnih prostora i komunalija tokom zabrane rada.

Ugostitelji traže i moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu, produženje mjere smanjenja PDV-a na ugostiteljstvo, oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze i doprinose na zarade za vrijeme zabrane rada.

Predsjednik U gostitelja Crne Gore kazao je i da još nijesu poznati gubici ugostitelja, kao ni broj onih koji su bankrotirali zbog korona krize.

“Čekamo da se obrade podaci bilansa uspjeha za prošlu godinu”, zaključio je Buzdovan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije