Connect with us

Ekonomija

KORONA ALARM: State Department svojim građanima ne preporučuje putovanje u Crnu Goru, afričke i države Bliskog Istoka

Published

on

Američki State Department je prije nekoliko dana na osnovu obavještenja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (The Centers for Disease Control and Prevention – CDC) izdao Upozorenje za američke državljane Nivoa 4 za Crnu Goru zbog COVID-19 epidemiološke situacije – “Ne putuj“.

Na taj način, Crna Gora je u 2021. godini, zajedno sa Indonezijom, Centralno Afričkom Republikom, Avganistanom, Irakom, Alžirom, Bolivijom, Bocvanom, Burmom (Mjanmar) i Ostrvima Turks i Kaikos, „dobila“ najviši nivo upozorenja zbog rizika opasnih po život.

Ovim upozorenjima, Sjedinjene Američke Države jasno upućuju svojim državljanima da situaciju u Crnoj Gori vide kao krajne alarmantnu, ali i da se ne očekuje brzo poboljšanje situacije.

Postoje četiri nivoa upozorenja State Departmenta:

Uobičajene mjere predostrožnosti – najniži savjetodavni nivo za bezbjednost i rizik. Postoji određeni rizik u bilo kom međunarodnom putovanju. Uslovi u drugim zemljama mogu se razlikovati od uslova u Sjedinjenim Državama i mogu se promjeniti u bilo kom trenutku.

Povećan oprez – budite svjesni povećanih rizika po bezbjednost i sigurnost. State Department pruža dodatne savjete putnicima u ovim oblastima u okviru Savjeta za putovanja. Uslovi u bilo kojoj zemlji mogu se promjeniti u bilo kom trenutku.

Preispitaj putovanje –  izbjegavajte putovanja zbog ozbiljnih rizika po bezbjednost i sigurnost. State Department pruža dodatne savjete putnicima u ovim oblastima u okviru Savjeta za putovanja. Uslovi u bilo kojoj zemlji mogu se promjeniti u bilo kom trenutku.

Ne putuj – najviši savjetodavni nivo zbog veće vjerovatnoće rizika/opasnosti po život. Tokom vanrednih situacija, američka vlada može imati vrlo ograničene mogućnosti pružanja pomoći. State Department savjetuje da američki državljani ne putuju u zemlju ili da odlaze čim to bude bezbjedno. State Department pruža dodatne savjete putnicima u ovim oblastima u okviru Savjeta za putovanja. Uslovi u bilo kojoj zemlji mogu se promjeniti u bilo kom trenutku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije