Connect with us

Ekonomija

KOSTIĆ: Dometi Vlade ograničeni, ekonomiju preoblikovati

Published

on

Ekonomski dometi Vlade premijeraZdravka Krivokapića su ograničeni, jer je djeluje operativno, a ne strateški, kako je morala, ocijenio je profesor na Fakultetu za menadžment i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

– Mislim da Vladi nedostaje adekvatan koncept ekonomske politike koji bi fokus sa popravljačkog prebacio na preoblikovanje strukture – kazao je Kostić Gradskom portalu.

“Promjena ekonomske politike neminovna”

Navodi da su, osim stabilizacije javnih finansija, svi strateški važni ciljevi ostali neispunjeni.

– Nema investicija bez kojih nema rasta, ni razvoja, smanjuju se SDI, nema otvaranja radnih mjesta, restrukturiranja privrede, podsticanja preduzetništva i razvoja inovativne ekonomije, nema reforme preglomaznog državnog aparata sa prevelikim brojem zaposlenih (naprotiv, imamo rast zaposlenih), siva ekonomija buja. Promjena ekonomske politike je neminovna, jer ako Vlada ne bude mijenjala nju, ona će promijeniti sve nas – kategoričan je Kostić.

Prema njegovim riječima, teško je objektivno adresirati stepen odgovornosti za ekonomske uspjehe ili neuspjeh.

– Jer se aktivnost Vlade odvija u okolnostima limitiranja ekonomije putem uticaja pandemije koronavirusa s jedne i izuzetno složene političke situacije u Crnoj Gori, s druge strane koja se i kroz rad parlamenta reflektuje na ograničenu dinamiku usvajanja zakona koje Vlada predlaže ili bi eventualno predložila, čime se nesumnjivo ograničavaju njeni potencijalni učinci – naveo je Kostić.

Napominje da nije objektivno pozitivna dešavanja pripisivati Vladi, a sve što je loše pravdati naslijeđenim ili složenim okolnostima na koje se ne može uticati što, dodaje, rade vladini zvaničnici.

– Od ove Vlade nijesam čuo nijednu riječ samokritike ili priznanja da nešto u ekonomskoj aktivnosti nije dobro urađeno ili je propušteno da se uradi, a razloga je nesumnjivo bilo. Čujemo jedino samohvalospjeve – ocijenio je Kostić.

“Zaduživanje bilo opravdano”

Kaže da je zaduživanje, na početku mandata Vlade, bilo potpuno opravdano.

– Za uslove pod kojima je realizovano takođe se može izreći pozitivna ocjena bez obzira na sve – naveo je Kostić.

Naglašava da je kašnjenje Budžeta ostavilo značajne ekonomske posljedice i da je za to osim Vlade odgovoran i parlament.

– Iako nemamo validnih podataka koji bi davali ukupnu sliku, može se zaključiti kako su javne finansije u procesu konsolidacije, kao što je pozitivan trend sa redukcijom budžetskog deficita koji je glavni generator zaduživanja i rasta duga – rekao je Kostić.

Pozitivnim smatra i naplatu poreskih prihoda i to zahvaljujući fiskalizaciji koja je projekat prethodne vlade.

– Rast socijalnih izdataka, koji je evidentan, je sa stanovišta korisnika uvijek dobrodošla i popularna okolnost, ali je i vrlo upitna sa stanovišta makroekonomskih uticaja, efektivnosti i efikasnosti fiskalne politike – kaže Kostić.

Naglašava da ta izdvajanja, u ekonomiji sa slabim performansama, visokom nezaposlenošću i izraženom sivom ekonomijom, mogu da imaju ozbiljne razvojne implikacije koje će prvo pogoditi one kojima je takva pomoć namijenjena, i da zato takve mjere prije liče na populizam, nego na brigu o standardu stanovništva.

– Efikasnost vladinih mjera na očuvanju osnove privrede je bila više nego ograničena, o čemu svjedoči broj ugašenih preduzeća i izgubljenih radnih mjesta – naveo je Kostić za Gradski portal.

“Stečaj u Montenegro erlajnsu kapitalna greška”

Ocijenio je da je uvođenje stečaja u tada jedinoj nacionalnoj aviokompaniji bila kapitalna greška Vlade.

– To je pokazala ova turistička sezona, a vjerujem da ćemo posljedice i dalje trpjeti kroz indirektne efekte i poslovanje Aerodroma Crne Gore kojima će eventualna cijena koncesije zbog toga biti niža – naglasio je Kostić.

Navodi da je ekonomski rast, bez novih radnih mjesta, generisan relativno dobrom turističkom sezonom, ali i da taj oporavak nije rezultat dobre ekonomske politike, kakvim se želi predstaviti.

– Jer ono što je urađeno bilo je samo uklanjanje vještački postavljenih barijera nametnutih korona krizom sa vidljivim odsustvom strategije dugoročnog razvoja prestižne turističke destinacije što Crna Gora mora biti – kazao je Kostić.

Dobra turistička sezona je bila, dodaje, finansijski važna u ovom momentu.

– I to je, nadajmo se, ostvareno, ali isto tako važno je reći da takav oblik turizma (masovni sa niskoplatežnim gostima) devastira imidž prestižne turističke destinacije Crne Gore sa gostima više i visoke platežne moći. Ovo je primjer realizovanja kratkoročnog interesa, na uštrb dugoročnog razvoja – zaključio je Kostić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije