Connect with us

Ekonomija

LIZING: MA odbio da vrati motor na zahtjev Todorovića

Published

on

Izvršni direktor državne avio-kompanije To Montenegro Predrag Todorović zatražio je juče od stečajne uprave Montenegro erlajnza (MA) da odredi tehničko lice koje će koordinisati reisporuku motora američko-irskoj lizing kompaniji GECAS (GE Capital Aviation Services), što stečajni upravnik Saša Zejak nije prihvatio, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih Vladi.

Kako je Pobjeda juče objavila, riječ je o motoru koji je u posljednje tri godine u zakupu MA, ali je trenutno instaliran na ,,embraeru 195“, registarskih oznaka 40-AOB, koji je To Montenegro kupio 17. februara od GECAS-a. Zakup motora dnevno košta 2.300 dolara, a plaćen je zaključno sa novembrom prošle godine. Ugovor nije produžavan, jer je u decembru prizemljena flota MA, a kompanija više nije imala nikakve operacije, jer joj je Poreska uprava, po nalogu Ministarstva finansija, skinula sa računa posljednjih 3,2 miliona eura. GECAS je stečajnoj upravi MA prijavio potraživanje od 355 hiljada eura za neplaćeni zakup za motor od decembra prošle godine do sada.

Ta se lizing kuća, međutim, obratila i To Montenegru u čijem je avionu instaliran njihov motor, tražeći da im ga vrati u ispravnom stanju u kakvom je bio iznajmljen prije tri godine. Kako To Montenegro nema jedinicu 145 za održavanje aviona, direktor kompanije se obratio stečajnoj upravi. U dopisu u koji je Pobjeda imala uvid, naveo je da je, shodno ugovoru o zakupu, vraćanje motora obaveza MA u stečaju.

“Predstavnici kompanije GECAS insistiraju da se odredi tehničko lice koje bi vršilo koordinaciju u reisporuci motora, skidanju sa aviona i omogućilo GECAS-u pregled tehničke dokumentacije. To Montenegro, kao vlasnik vazduhoplova na kojem je instaliran motor ESN 424461, spreman je da u potpunosti sarađuje sa predstavnicima MA i GECAS-a u postupku reisporuke”, naveo je Todorović, dodajući da će, zbog zaštite svoje imovine, odrediti tehničku ekipu koja će nadzirati skidanje motora sa aviona.

Kako tvrdi Pobjedin izvor, stečajni upravnik je odbio ovaj zahtjev, sugerišući Todoroviću da ne preuzima ulogu arbitra u dijeljenju obaveza za reisporuku motora, dok se ne utvrde činjenice, te da ne tumači ugovor u koji ne bi smio da ima uvid. On je naveo da je obavio popis imovine MA i da ni u hangaru, ni u upravnoj zgradi MA nije našao sporni motor, te da je o tome obavijestio GECAS.

Kako je Pobjedi objasnio izvor blizak Vladi, Zejak tvrdi da MA od 17. februara, kada je To Montenegro kupio taj avion, koji je prethodno bio u operativnom lizingu kod MA, nema kontrolu nad motorom, pa samim tim ne može prihvatiti obavezu reisporuke u ugovorenom stanju. Tim prije što je ugovor o zakupu istekao u novembru prošle godine

Stečajni upravnik je, kako je rečeno Pobjedi, naveo da je MA na raspolaganju To Montenegru i GECAS-u, jer je u interesu građana Crne Gore da se motor, čija cijena zakupa definisana ugovorom dnevno iznosi 2.300 dolara, što prije vrati vlasniku. Čudi ga, međutim, što motor nije vraćen vlasniku mnogo ranije, a posebno nakon što je To Montenegro kupio od GECAS-a dva aviona koja su bila u operativnom lizingu MA. Tu kupovinu oglasio je ministar finansija Milojko Spajić 17. februara na Tviteru. Potom je stiglo saopštenje sa sjednice Vlade održane istog dana o toj kupovini.

Predstavnici GECAS-a su već nekoliko dana u Crnoj Gori, gdje utvrđuju kakvo je stanje motora i šta će se dalje dešavati s njim.

Motor je u maju 2018. od GECAS-a iznajmio MA za 2.300 dolara dnevno. Tada je ugovoreno da se motor vrati 22. februara 2019. godine, što nije urađeno. Potom je u avgustu 2020. aneksom produžen zakup do kraja novembra prošle godine, koji je važio retroaktivno od februara 2019. Zakupnina, međutim, nije plaćena od 1. decembra 2020. godine.

Troškovi iznajmljivanja ovog motora od 2018. do danas su dostigli, prema nezvaničnim procjenama, tri miliona dolara, što je trećina vrijednosti novog motora. Zahtjev za priznavanje potraživanja GECAS je dostavio Privrednom sudu 28. maja, posredstvom ćerke firme NL Investments, sa kojom je potpisan ugovor o zakupu motora.

“Kako je otvoren stečaj, stečajni povjerilac ima pravo da potražuje 197.800 dolara za zaostale zakupnine do 28. aprila, 69.000 dolara za zakup od 28. aprila do 28. maja, 2.000 dolara za osiguranje, 15.945 eura za kašnjenje sa plaćanjem kamate i 70.000 eura za očekivane troškove povraćaja motora. Navedeni iznosi su obračunati zaključno sa 28. majom i povećaće se za 2.300 dolara za svaki dan za koji motor ne bude vraćen stečajnom povjeriocu i dok bude u nezakonitom posjedu stečajnog dužnika”, kaže se u dopisu.

Motor je instaliran na jednom od dva aviona koji je MA iznajmljivao od GECAS-a po ugovoru o operativnom lizingu, a u februaru ih je To Montenegro kupio za 21,78 miliona dolara. Taj avion nije u plovidbenom stanju, već čeka da bude osposobljen.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije