Connect with us

Ekonomija

MAKRID: Novi format donosi i Podgoričanima uvećane račune za vodu

Published

on

Direktor podgoričkog Vodovoda Filip Makrid kazao je da će sva domaćinstva u Podgorici dobiti novi format januarskih računa za utrošenu vodu. To, kako je pojasnio, znači da će iznos računa nekome biti povoljniji, a nekome skuplji po kućni budžet, javlja TVCG.

Makrid je u emisiji Hronika Podgorice na TVCG1 rekao da je građani Podgorice za vodu duguju više od šest miliona eura, ali da u Vodovodu građanima izlaze u susret tako što im omogućavaju plaćanje na rate.

“U januaru ćemo imati novi format računa, ne smao Vodovod i kanalizacija, nego sva preduzeća u Crnoj Gori biće u obavezi da u skladu sa novom metodologijom Regulatorne agencije za energetiku (RAE), izdaju novi račun, sa novom strukturom podataka, koja će se odraziti nekome povoljnije, a nekome skuplje po kućni budžet”, kazao je Makrid.

Fiksni i varijabilni dio računa

Račun, pojašnjava, ne možemo gledati uniformno, i preslikavati ga za čitavu populaciju.

“Biće određena razlika u računima za potrošače koji su povezani na sistem fekalne kanalizacije, i one koji to nijesu. Razlika je u tome da imamo fiksni i varijabilni dio računa. Do sada smo imali samo varijabilni, a sada sa fiksnim dijelom koji će plaćati svako domaćinstvo, bez obzira na utrošenu vodu, imaćemo blago povećanje računa za potrošače koji su povezani na sistem fekalne kanaluzacuje”, kaže Makrid.

Fiksni dio sa PDV-om je 1.49 eura za one potrošače koji su priključeni i na vodu i na fekalnu kanalizaciju.

“Primjedbe sa pristizanjem računa tek očekujemo. U ovom vremenu to moramo da razumijemo, ali smatram da neće biti velike potrebe za tim, jer će po našem ubjeđenju uvećanje računa biti nekih 15-ak procenata”, kaže Makrid.

1 Comment

1 Komentar

  1. Građan in

    12.02.2021. at 14:41

    A da malo smanjite format ? Ili da počnete da govorite istinu. Je li i ovo ona od priča da će biti skuplje, ali da je to bolje za potrošače, samo oni nijesu svjesni toga. Čuš – format kriv…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije