Connect with us

Ekonomija

MEDOJEVIĆ: Budžet nerealan i neodrživ

Published

on

Nakon tri mjeseca trošenja novca poreskih obveznika bez ikakve kontrole i suprotno zakonu o budžetu, ministar finansija Milojko Spajić je izašao u javnost sa Prijedlogom zakona o budžetu za 2021 godinu. Ne treba da budete ekspert pa da odmah uočite da se radi o budžetu kontinuiteta iste ekononske politike zasnovane na zaduživanju i potrožnji Vlade, kao što je DPS radio proteklih 20 godina, kazao je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

“Bez ikakvih rezova u preglomaznoj tekućoj potrošnji i bez ikakve ideje kako rješavati strukturne probleme naše ekonomije- kolaps industrijske proizvodnje i izvoza, nezaposlenost, spoljnotrgovinski deficit, estremno siromaštvo, siva ekonomija”, navodi Krivokapić.

Osim toga, ističe, predlog budžeta je nerealan i neodrživ.

“Projekcija deficita na 139 miliona eura je netačna i vjerovatno namjerno lažno postavljena. Deficit budžeta je u prva dva mjeseca je 90 miliona eura, a za 12 mjeseci je projektovan na 139 miliona eura. Ovaj nivo deficita biće probijen najvjerovatnije već u martu. A gdje je još devet mjeseci”, pita Medojević.

Izvorni prihodi budžeta u decembru 2020. bili su 187 miliona eura, a u januaru 2021. samo 88,6 miliona eura.

“Primici budžeta na osnovu poreza su pali sa 88,7 miliona u decembru 2020. na 67,4 miliona eura u januara 2021. Porez na dohodak pravnih lica je pao sa 17,5 miliona na 4 miliona eura, što je posledica neisplaćivanja zarada, što može biti upozoravajući znak krize nelikvidnosti”, ocjenjuje Medojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije