Connect with us

Ekonomija

MIHAILOVIĆ: Neusvajanje budžeta se ne smije desiti

Published

on

Treba učiniti sve da se budžet na vrijeme usvoji, kako se ne bi dovelo u pitanje funkcionisanje države, kazao je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Božo Mihailović. Smatra da naredne godine ne bismo smjeli da imamo stopu rasta BDP-a manju od pet, a da bi optimum bio oko 7 odsto. “Evropa sad” ne smije “na sjekiricu”, jer nam se može desiti da osjetimo drugi kraj štapa koji može imati vrlo negativne posljedice, kazao je Mihailović

„Zbog negativnog iskustva usvajanja budžeta u junu, trebalo bi da se svi okrenemo da se budžet kao važan državni dokument na vrijeme usvoji, jer ako se to ne bi desilo dovelo bi se u pitanje funkcionisanje raznih službi, pa i države kao cjeline“, kazao je on.

U uslovima kada se najavljuju razne promjene, budžet mora da se restrukturira.

„Ne bi smjelo da se desi da ga ne usvojimo na vrijeme“, istakao je profesor.

On smatra da moramo imati budžet koji će omogućavati da se iz tekućih prihoda finansiraju tekući izdaci.

„Budžet mora biti i razvojni i socijalni, mora da se puni blagovremeno. Treba da krene od prihodne strane, da vidimo koliko ćemo imati novca, po onoj narodnoj- Pruži se koliko ti je pokrivač dug“, kazao je Mihailović.

Ističe da se mora osloniti na stabilne prihode.

„Ne smije se ići na novo zaduživanje, prilikom potrošnje se mora voditi računa o svakom euru“, kazao je on.

Smatra da je vrlo važno pokrenuti novi investicioni talas.

„Neophodna su ulaganja u oblasti zdravstva, prosvjete i poljoprivrede. Osobito u oblast poljoprivrede, ne ispod 10 odsto, pa čak i do 15 odsto BDP-a“, kazao je on.

Govoreći o “Maršalovom planu” on smatra da se previše oslanja na izvore koji nijesu izvjesni.

Smatra da je najsporniji element programa „Evropa sad“ dio kojim država preuzima poreza za doprinose iz zdravstva.

„Ja se mnogo bojim od toga. Ja sam kao ekonomista mnogo strašljiv čovjek. Ja dok ne vidim pouzdane cifre, ja ne mogu da zaključim. Sada, mi imamo postojeće dugove kod Fonda zdravstva, to je veliki novac. Teško je to obezbijediti. Svako će da podrži nešto kada dobija. S druge strane, smatram da će se taj novac eško obezbijediti, a bojim se kako će zdravstveni sistem finkcionisati u tim novim uslovima“, kazao je on.

On kaže da bi on taj plan sprovodio postepeno.

„Ovako se bojim, da tako na sjekiricu ne bude imalo svoj drugi kraj štapa koji može imati vrlo negativne posljedice“, kazao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije