Connect with us

Ekonomija

MIJEŠANJE U EKONOMIJU CRNE GORE: Vučić ugovara povratak crnogorskih vina na rusko tržište

Published

on

Uz posredovanje srpskog državnog vrha i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića radi se na ugovaranju ponovnog izvoza vina kompanije Plantaže na rusko tržište, saznaje Pobjeda.

Prema saznanjima podgoričkog lista, u posredovanje između srpskog državnog vrha, Plantaža i Rusije uključeni su i predstavnici Demokratskog fronta. Izvor naše redakcije je naveo da bi trebalo da bude ugovorena prodaja vina Plantaža vrijedna tri miliona eura. Izvoz vina na tržište Rusije zabranjen je prije četiri godine, kad je Crna Gora, zajedno sa zemljama EU, uvela sankcije protiv 177 pojedinaca i 48 subjekata u Rusiji zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine. Rusija je odgovorila protivsankcijama, pa je njihov državni organ Rospotrebnadzor saopštio da su vina Plantaža štetna i neispravna i moraju biti povučena sa ruskog tržišta. EU je prošle godine produžila ove mjere do 6. marta 2021.

Diplomatija

Ambasador Rusije Vladislav Maslenikov u petak je posjetio Plantaže i sastao se sa izvršnim direktorom Plantaža Miroslavom Vukovićem i menadžerskim timom kompanije. Iz Plantaža je tada saopšteno da su spremni da rade na obnovi izvoza svojih proizvoda na tržište Rusije. – Kompanija Plantaže ponovo je istakla svoju spremnost da radi na pitanju obnove izvoza svojih proizvoda na tržište Rusije, čija je obustava bila uvedena od Rospotrebnadzora 2017. godine zbog utvrđenog neodgovaranja kvaliteta vina ruskim sanitarnim normama – kazali su iz kompanije.

Navodi se da su, s tim u vezi, strane kazale da su spremne da doprinesu definisanju redosljeda neophodnih koraka od nadležnih državnih institucija obje zemlje u cilju prevazilaženja aktuelnog problema.

Krajem oktobra prošle godine iz Plantaža su Pobjedi saopštili da je ova kompanija i njen sektor prodaje od 2017. godine, kontinuirano, preduzimao sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti da povrati ovo strateški važno tržište, ali nažalost i pored svih napora u tom trenutku nije bilo formalnih naznaka da će odluke ruskih nadležnih organa biti ukinute i time omogućen ponovni izvoz vina Plantaža na to tržište. Iz Plantaža su prije tri mjeseca naveli da povodom ovog slučaja trenutno nema aktivnih sudskih postupaka, kao i da su ranije okončani sudsko-administrativni postupci u Rusiji završeni u korist distributera kompanije Plantaže. – Odluka je isključivo u rukama institucija Ruske Federacije. Kompanija Plantaže je spremna, čim se uklone barijere, da svoja vina u najkraćem roku učini dostupna ruskim potrošačima – kazali su ranije iz Plantaža i dodali da je njihov izvoz u Rusiju bio vrijedan između tri i pet miliona eura godišnje.

Kvalitet

Plantaže su krajem februara 2017. godine dobile obavještenje od državnog organa Ruske Federacije, nadležnog za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača Rospotrebnadzora da njena vina, tačnije određene serije nekih kategorija vina, koja su uzorkovali imaju povišen nivo, veći od dozvoljenog pesticida metalaksila i čestica plastike diphtalata i da je zbog toga, kako je navedeno iz Rospotrebnadzora, takvo vino štetno i neispravno, te da će morati da se povuče sa ruskog tržišta. Nakon toga su Plantaže poslale uzorke ovih vina uzetih direktno sa prodajnih polica trgovinskih lanaca u Rusiji u tri referentne i nezavisne laboratorije Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) iz Podgorice, SP Laboratorija AD Bečej Vršac iz Srbije (akreditovana laboratorija) i

španskog instituta Laboratorios Excell Iberica S.L., koja je nezavisna laboratorija EU. Sve analize navedenih laboratorija su, kako je ranije navedeno iz Plantaža, pokazale da su u ispitivanim vinima utvrđene dozvoljene vrijednosti svih navodno pronađenih sastojaka, a određeni parametari da su čak i do 100 puta manji u odnosu na ono što je bio zvaničan nalaz ruske državne institucije. Rospotrebnadzor 26. aprila 2017. godine donosi odluku o opštoj zabrani uvoza proizvoda kompanije Plantaže na teritoriji Rusije, nakon čega su Plantaže angažovale ,,eminentni i za ovu pravnu oblast, specijalizovani“ advokatski tim iz Moskve.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije