Connect with us

Ekonomija

MILATOVIĆ: Gradimo ekonomiju baziranu na znanju

Published

on

Prvih 100 dana rada Ministarstva ekonomskog razvoja obilježilo je pokretanje strukturnih reformi i podrška građanima i privredi kroz veći paket mjera, povećana je minimalna zarada, dat je podsticaj novom zapošljavanju, dok se istovremeno radilo na obezbjeđivanju uspješne turističke sezone, osnaživanju poslovnog ambijenta, ali i unapređenju inovacionog sistema, kazao je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je u video kampanji „Potpisujem“, koju povodom 100 dana rada realizuje Vlada, kazao da je Crna Gora u toku globalne krize izazvane koronavirusom zabilježila najviši pad ekonomije u Evropi.

“Pad ekonomije od više od 15 odsto uzrokovan je pandemijom, ali i lošim politikama, koje su dodatno otežale cijelokupnu ekonomsku aktivnost. Zato smo kreirali paket mjera podrške koji za cilj ima da se pomognu građani, podrži likvidnost privrede i zaposlenost, ali i podstaknu nova zapošljavanja“, podsjetio je Milatović.

Podrška privredi i građanima u vrijednosti od preko 160 miliona eura je, kaže, znatno veća i sveobuhvatnija u odnosu na prethodne, a njime je predviđena pomoć za više od 100.000 građana.

“Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 eura, dobili su po 50, a nezaposleni sa evidencije po 100 eura, a podržane su i veće subvencije na zarade uz proširen opseg djelatnosti i odlaganje pojedinih poreskih obaveza. Kroz snažne poreske olakšice podstaknuto je i novo zapošljavanje”, navodi Milatović.

Kada je u pitanju turistička aktivnost, istakao je da je ona u prošloj godini doživjela krah te da su pored pandemije tome doprinijele i često politički motivisane pogrešne odluke prethodne Vlade, prije svega u dijelu upravljanja granicama.

Kako bi podržali turističku aktivnost u toku je dodjela subvencija za turoperatore u vrijednosti od 150.000 eura i realizacija vaučera čija je vrijednost pet miliona eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije