Connect with us

Ekonomija

MILATOVIĆ OCIJENIO: Neusvajanje najveći rizik plana “Evropa sad”

Published

on

Najveći rizik programa Evropa sad je njegovo neusvajanje, poručio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

Milatović je, u interakciji s građanima na Instagramu, odgovarao na pitanja u vezi s programom Evropa sad, a građani su od ministra tražili objašnjenje da li će biti povećanja plata od januara, koji su rizici programa Evropa sad, kao i koji su razlozi sumnje koja je prisutna kod velikog broja građana.

Građane je, kako je saopšteno, interesovalo da li će ovaj projekat dovesti do porasta nezaposlenosti i šta će značiti ako poslanici ne usvoje prateće zakone koji se odnose na poresku reformu.

“Ministar je odgovarajući na brojna pitanja istakao da će usvajanje Evropa sad! i Budžeta za 2022. godinu dovesti do povećanje januarskih zarada onako kako je projektovano kroz ovu programsku reformu. On je podsjetio da je objavljen i kalkulator koji građanima može pomoći da izračunaju koliko ih povećanje očekuje”, navodi se u saopštenju.

Milatović je objasnio da program Evropa sad za sobom donosi upravo povećanje zaposlenosti i smanjenje sive ekonomije kao hroničnog problema našeg društva. On je kazao da razumije skepsu koja je prisutna kod građana jer su dugo živjeli sa lažnim obećanjima.

“Ljudi su zabrinuti zbog procesa tranzicije kroz koji prolazimo, nenaviknuti su na strogu fiskalnu politiku i igru po pravilima“, odgovorio je Milatović.

Kao najveći rizik programa naveo je njegovo neusvajanje.

“Sve drugo što se može desiti su izazovi na koje se može odgovoriti adekvatno i u svakom momentu imati održiv sistem“, kazao je.
Na pitanje kako i na k

oji način se pomaže penzionerima, Milatović je odgovorio da je u protekloj godini izdvojeno 5.53 miliona za pomoć penzionerima. Kroz dva paketa mjera podrške penzineri su podržani sa novčanom pomoći u iznosu od 50 eura i 40% umanjenim računima za električnu energiju. On je dodao da je sada za penzionere opredijeljena jednokratna novčana pomoć u iznosima od 100 i 30 eura.

“Ova godina je bila teška, ali inkluzivna, pa ni u jednom momentu nismo posegnuli za smanjenjem penzija. Uspjeli smo da održimo nivo, a svaka naredna godina, pa i mjesec donijeće boljitke. U narednih 13 mjeseci tri puta ćemo podići penzije”, napisao je Milatović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije