Connect with us

Ekonomija

MILATOVIĆ: Počeo program podrške turističkoj privredi

Published

on

Usljed negativnih kretanja u turističkom sektoru, uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, Vlada Crne Gore je krenula u realizaciju programa “Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka“. Ovim programom je omogućeno zainteresovanim fizičkim licima, privrednim društvima i preduzetnicima registrovanim za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za oblast turizma i ugostiteljstva, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, koje sprovodi pomenuti program, je formiralo komisiju za sprovođenje aktivnosti u vezi Javnog poziva koja je izvršila analizu gotovo 200 pristiglih zahtjeva.

“Od pomenutog broja, isplata ukupnog iznosa kamate tokom grejs perioda je odobrena za nešto više od 100 korisnika, dok je za oko 20 odobrena isplata dijela obračunate kamate. Dakle, subvencije će biti obezbijeđene za više od 120 preduzeća, preduzetnika i fizičkih lica. Realizacijom ove mjere, u ukupnom iznosu od sedam miliona eura, će se bitno uticati na povećanje likvidnosti turističke privrede, te se značajno olakšati priprema predstojeće turističke sezone”, istakao je Milatović.

Važno je napomenuti i da korisnici kojima je na ovaj način odobrena isplata subvencija imaju ukupno skoro 3.500 zaposlenih, pa će uticaj ovakve vrste podrške biti višestruk.

Podsjećamo da se u narednom periodu očekuje isplata subvencija turoperatorima, što je zamišljeno kao marketing podrška u cilju bolje promocije turističkih aranžmana, u ukupnom iznosu od 150.000 eura.

“Početak realizacije turističkih vaučera, u iznosu od 5,5 miliona eura, za zdravstvene i prosvjetne radnike, se takođe očekuje u najskorijem roku. Istovremeno, smanjenje naknade za korišćenje morskog dobra u iznosu od 50 odsto predstavlja veliko olakšanje za pružaoce usluga u turizmu i ugostiteljstvu u ovoj zoni”, navodi Milatović.

Takođe u okviru paketa podrške privredi za prvi kvartal, sektoru turizma i ugostiteljstva je dodijeljena podrška kroz subvencionisanje 100 odsto minimalne bruto zarade, u poređenju sa dotadašnjih 70 odsto, omogućeno je odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak koji je nastao u drugoj polovini 2020. godine, snažna podrška za novo zapošljavanje, jednokratna podrška za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju, povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 eura na 30.000 eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju, smanjenje cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, kao i skraćenje roka povraćaja PDV-a.

“Putem realizacije ovih mjera, Vlada Crne Gore će, u vremenu kad je usljed negativnog uticaja pandemije covid-19 podrška najpotrebnija, crnogorskoj turističkoj privredi obezbijediti još jedan oblik pomoći i značajna sredstva, čime se potvrđuje strateško opredjeljenje Vlade i njena posvećenost konsolidaciji i napretku cjelokupne privrede, sa posebnim osvrtom na sektor turizma koji je u prethodnom periodu bio na posebnom udaru”, zaključuje Milatović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije