Connect with us

Ekonomija

MINISTAR HOTELA I SUMNJIVIH TENDERA: Program energetske efikasnosti za Martinovićeve hotele, sa Ljevnaićem mjerka Žabljak?

Published

on

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladmir Martinović najavio je nedavno da će se krajem juna raspisati javni poziv za raspodjelu sredstava od 3,5 miliona eura malim i mikro preduzećima u sektoru turizma za podsticanje energetske efikasnosti. U nedostatku svojih programa, Martinović je potrčao da se pohvali projektima drugog ministarstva, iako u svom kabinetu ima četiri važna resora.

Mnogi međutim sumnjaju da je Martinović ovaj program radio za sebe, jer Kolašinci odavno spekulišu da je na Dulovinama u rodnom Kolašinu napravio dva hotela, a dva su u pripremi. Da li će se ti hoteli prijaviti za program energetske efikasnosti kako bi zakučili još malo državnog novca, pokazaće se uskoro. Portal Aktuelno će pažljivo pratiti sprovođenje Javnog poziva, čak i ako sve bude ovijeno velom tajnosti, što je modus operandi Martinovića.

Da niko ne zna šta radi Martinović, odavno je poznato. Sjeverne opštine čak i ne znaju da postoji čitav resor zadužen za njihov razvoj, a po informacijama iz ovih gradova, nije uspostavljen ni inicijalni kontakt.

Vladimir Martinović poznat i kao ”Balvan”, ”Šega” i ”Osvrtaj”: Nakon što mu nijesu uspjele malverzacije sa vodovodnim cijevima, prešao na bob sa Ljevnaićem, ali ni tu mu ne ide, pa su se sad, po svemu sudeći, usmejrili na Žabljak

Martinović se nije mnogo proslavio ni u turizmu ni ekologiji.  „Ministar iz sjenke“ nije uradio ništa za predstojeću turističku sezonu, osim brukanja države na raznim sajmovima turizma po svijetu, držanjem govora na lošem maternjem jeziku. Klipovi sa njegovih nastupa postali su viralni, a nemušto čitanje napisanih govora predmet sprdnje.

Radi na aferama

Iako ne radi mnogo kao predstavnik izvršne vlasti, Martinović se sve više spominje u brojnim aferama. Portal Aktuelno je razotkrio niz sumnjivih poslova Martinovića, za koje će sigurno biti predmet nadležnih istražnih organa.

Kako se sprema novi tender za raspodjelu oko 3,5 miliona eura za program energetske efikasnosti, javlja se i sumnja u regularnost procesa. Jer Martinović je kao, kako se sumnja, neformalni vlasnik više hotela u Kolašinu, u konfliktu interesa. Osim toga, svi poslovi sa raspodjelom državnih para u koje je Martinović bio umiješan, više su nego mutni.

Portal Aktuelno je pisao da je Martinović kao predsjednik Opštine Kolašin podijelio čak milion eura bez tendera, direktnom pogodbom do iznosa za koje nije potrebno raspisivati javne pozive. Takvi dilovi ne podliježu dodatnim kontrolama, a neke kompanije Martinovićevih bliskih ljudi su poslove dobijali po više puta.

I nedavno propali tender za kupovinu boba na Bjelasici, dokazano je bio namješten za jednu firmu čiji je zastupnik Martinovićev bliski saradnik, srpska kotroverzna ličnost Dejan Ljevnaić, za koga se spekuliše da je agent ”srpskog sveta” za ekonomsku infiltraciju.

Jedan od lidera imaginarnog ”srpskog sveta” Milorad Dodik i njegov agent za ekonomsku subverzivju Dejan Ljevnaić

Ono što su državni organi dokazali, konkretno Uprava za kapitalne projekte, je da je tender za nabavku boba na Bjelasici, koji je naručilo Martinovićevo ministarstvo, namješten samo za firmu SunKid iz Austrije, čiji je zastupnik upravo Ljevnaić, i to po cijeni skupljoj dva miliona eura od boba koji je ta ista firma napravila baš na Jahorini. Ljevnaić na Jahorini obnaša funkciju direktora Olimpijskog centra Jahorina, koje je inače u minusu od 200 miliona KM koje vraća Vlada RS.

Za ovaj pokušaj namještanja tendera niko nije odgovarao, a Ljevnaić je nastavio da širi svoje poslove u oblasti turizma, sektoru koji je pod upravom njegovog druga Martinovića. Tako je nedavno kupio hotel Per Astra u Perastu, koji se trenutno renovira, a kako je došao u ruke Ljevnaića koji se u medijima sumnjiči za mnoge nelegalne poslove, nije poznato.

Da li će i ovaj hotel ući u program energetske efikasnosti, vidjeće se. Jer svuda gdje su umiješani Martinović i Ljevnaić, afere se samo nižu.

Novi izazov – Žabljak

Veza između Ljevnaića i Martinovića očigledno daje rezultate, ali ne u poslovanju kompanija, sa OC Jahorinom u blokadi i Skijalištima Crne Gore pred stečajem, već prije svega kada je u pitanju njihova lična imovina koja se konstantno uvećava.

Nakon što je izvisio u Kolašinu gdje će ostati upamćen po aferama, nestručnosti i mnoštvu malverzacija, Martinović se usmjerio na Žabljak

Martinoviću se “nasljedstvo” posljednih godina naglo povećalo na kuće, stanove, livade, pašnjake, šume… Pa kad kontroverznom ministru i njegovom saradniku sa Jahorine posao ovako dobro ide nije ni čudo što će, po svemu sudeći, da prošire opseg djelovanja.

Martinović je juče kazao da je ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera podržalo projekte Opštine Žabljak za vodosnabdijevanje i upravljanje otpadom vrijednosti 2,2 miliona eura.

Portal Aktuelno je pisao da, prema nezvaničnim informacijama, zvanična Crna Gora nudi Ljevnaiću “novi izazov” – Žabljak. Stoga i ne čudi što Martinović kao ministar usmjerava milionska ulaganja u ovu opštinu, gdje ga već čeka Ljevnaić.

S obzirom da im je nakon pisanja Portala Aktuelno propao tender za bob na Bjelasici, sada su se po svemu sudeći preusmjerili na Žabljak. Stoga ćemo u narednom periodu sa velikom pažnjom pratiti tendere na Žabljaku, koji je na meti kontroverznog ministra i Ljevnaića, u čemu će ih podržati njihove ”vjerne” reketaško-medijske ispostave što je samo pitanje vremena.

Sve u svemu, Martinović je očigledno napredovao od odbornika SNP-a u kolašinskom parlamentu koji je nelegalno šegao šumu, do ministra namještenih tendera i vlasnika hotela. Dok istražni organi žmure može nesmetano sa svojim saradnicima u malverzacijama da širi svoje pipke po crnogorskim opštinama i raspoređuje milione kako njemu odgovara.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije