Connect with us

Ekonomija

MINISTARSTVO FINANSIJA: Objavili rješenje o privremenom finansiranju za maj

Published

on

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja objavilo je na sajtu rješenje o privremenom finansiranju za maj.

U rješenju se navodi da se potrošačkim jedinicama, koje se finansiraju iz budžeta, za maj odobravaju sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

“Nepotrošena sredstva odobrena rješenjima o privremenom finansiranju za januar, februar, mart i april mogu se utrošiti u maju”, navodi se u dokumentu.

Pojedinačan iznos sredstava dodijeljen svakoj potrošačkoj jedinici objavljen je u sklopu rješenja.

Vlada je sredinom decembra, umjesto donošenja budžeta, odlučila da pređe na privremeno finansiranje.

Država će se privremeno finansirati sve dok Skupština ne usvoji Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, koji je od 31. marta u skupštinskoj proceduri.

Budžet je projektovan na 2,45 milijardi EUR, od čega se na izvorne prihode odnosi 1,88 milijardi, dok su nedostajuća sredstva 575 miliona. Deficit je projektovan na 139 miliona EUR.

Ukoliko Skupština ne usvoji budžet, Vlada može da nastavi da se privremeno finansira do kraja godine.

Privremeno finansiranje je omogućeno Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

U članu 37 tog Zakona navodi se da ako se zakon o budžetu države, odnosno odluka o budžetu opštine, ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini, a odgovorna osoba u opštini, do donošenja budžeta opštine, odobrava sredstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje finansiranje lokalne samouprave.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije