Connect with us

Ekonomija

MINISTRSTVO FINANSIJA TVRDI: Pad rejtinga očekivan zbog zatečenog stanja

Published

on

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad crnogorskog rejtinga je očekivan zbog lošeg zatečenog stanja u javnim finansijama, produbljenom covid krizom, saopštili su predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja i dodali da su izbjegli bankrot i skuplju pozajmicu.

“Kreditna rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je ocjenu kreditnog rejtinga Crne Gore sa B+/B na B, uz stabilne izglede. Ovim je potvrđeno ono na šta se upozoravalo: da smo zatekli loše stanje u javnim finansijama, produbljeno covid krizom”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema njihovim riječima, da se na vrijeme nije obezbijedio novac na međunarodnom tržištu za finansijsku stabilnost države, sada bi do njega teško došli, zbog čega bi kamatna stopa bila značajno veća.

“Još jednom se potvrđuje da je bila uspješna emisija obveznica krajem prošle godine, po uslovima koji su najpovoljniji za jednu državu sa B kreditnim rejtingom”, rekli su iz Ministarstva.

U izvještaju je procijenjeno da je pad crnogorske ekonomije u prošloj godini iznosio 15,5 odsto, prvenstveno usljed značajnog pada u sektoru turizma. Analitičari te agencije smatraju da će u sektoru turizma doći do postepenog oporavka, uz globalni napredak u vakcinaciji.

“Osim toga, procjenjuje se da će neto dug opšte države iznositi u prosjeku nešto ispod 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u srednjem roku, dok je po navodima ove agencije procijenjeno da je deficit prošle godine iznosio 10,5 odsto BDP-a i da će se postepeno smanjivati na tri odsto BDP-a do 2023. godine”, kazali su iz Ministarstva.

Stabilni izgledi zemlje odražavaju stav analitičara te agencije da, uprkos ograničenom fiskalnom prostoru Crne Gore usljed pandemije, neće biti neposrednih pritisaka na rast duga tokom narednih 12 mjeseci.

Takođe, u izvještaju se navodi da je Crna Gora akumulirala značajne novčane rezerve putem pretfinansiranja i procjenjuje se da su one dovoljne za pokrivanje svih predstojećih isplata po osnovu duga u ovoj godini.

“Stabilni izgledi zasnivaju se i na pretpostavci da će uspješna distribucija vakcina u Crnoj Gori i Evropi ove godine omogućiti postepeno ponovno otvaranje sektora turizma u Crnoj Gori, koje bi trebalo da podrži ekonomski oporavak u srednjoročnom periodu”, dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, povoljan odnos Crne Gore sa međunarodnim finansijskim institucijama i trenutno velika likvidnost države drže pod kontrolom kratkoročne pritiske u kontekstu njenih sve većih potreba za finansiranjem.

“Crna Gora ostaje izložena rizicima u vezi sa platnim bilansom i deficitom tekućeg računa. Tokovi stranih direktnih investicija (SDI) pokazali su elastičnost u prošloj godini, sa značajnim SDI od deset odsto BDP-a, podržavajući tekuće investicije”, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će SDI u prosjeku iznositi deset odsto BDP-a godišnje u periodu od ove do 2023. godine, u skladu sa istorijskim trendovima.

U izvještaju je navedeno da bi do poboljšanja rejtinga moglo doći ako se fiskalni izgledi Crne Gore poboljšaju u poređenju sa očekivanjima u osnovnom scenariju te agencije.

“To bi mogao biti slučaj ako se u turističkom sektoru postigne brži oporavak i podstakne veći rast, uz jačanje budžetskih rezultata Crne Gore i platnog bilansa”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije