Connect with us

Ekonomija

NASTAVLJEN SPOR DVA MINISTRA: Mitrović ne izdaje građevinske dozvole za autoput i magistralu

Published

on

Tihi sukob, van očiju javnosti, između ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića  i ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića nastavljen je na način da Ministarstvo urbanizma i dalje tiho ignoriše zahtjev Bojanićevog resora za izdavanje prijeko potrebnih građevinskih dozvola.

Prema podacima, koje prezentuje portal Luča, Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za nastavak radova na autoputu, u okviru kojeg je predviđena izgradnja deponije kod mjesta Pelev Brijeg.

DVA MJESECA IGNORISANJA

Bojanićev resor je taj zahtjev podnio  22. januara, ali do danas, sudeći prema podacima sa sajta, taj zahtjev nije riješen iako je prošlo više od dva mjeseca. Izgradnja autoputa kasni, dva puta su već probijani rokovi, a krajnji je bio 30. septembar 2020. godine.

Po svemu sudeći,  novi okvirni rok za izgradnju autoputa -sredina ove godine – biće probijen, pa će biti dobro ukoliko autoput bude završen do kraja godine.

Da nije u pitanju puka slučajnost, svjedoči podatak da nije izdata dozvola Upravi za saobraćaj (koja je pod jurisdikcijom Ministarstva kapitalnih investicija) ni za  rekonstrukciju magistralnog puta Meljine – Debeli Brijeg sa pripadajućim klizištem Topla. Uprava za saobraćaj je taj zahtjev podnijela sredinom januara.

“Bojanić i Mitrović imaju neka različita viđenja, ali ne bih rekao da su u sukobu. Neizdavanje dozvola je posljedica nefunkcionalnosti resora”, tvrdi izvor Luče iz vladajuće koalicije.

NIŠTA OD KINESKOG PLAĆANJA PENALA

Zbog sporog izdavanja dozvola, nova Vlada, kako sada stvari stoje, neće biti u mogućnosti da naplati penale Kinezima zbog kašnjenja izgradnje autoputa.

Prema Ugovoru, Kinezi su dužni da plaćaju penale po stopi 0,05 odsto dnevno od ukupne cijene ili 404.500 eura dnevno. Maksimalni troškovi koji mogu platiti Kineze za kašnjenje radova iznose 10 odsto ukupne vrijednosti projekta.

Izgradnjom zaboravljene petlje Smokovac, koju takođe grade Kinezi sa domačim podizvođačima, dužina prioritetne dionice Smokovac – Mateševo uvećana je za 1,6 km, odnosno ukupna dužina autoputa je oko 41,6 km.

SPOR OKO ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Podsjetimo, Bojanić i Mitrović, u sukobu su, od ranije, oko toga ko će kontrolisati sektor energetske efikasnosti i pripadajuće milionske investicije.

U sektor energetske efikasnosti se u svijetu godišnje ulažu milijarde eura, a posljednjih godina se veiki novac ulaže u Crnu Goru po tom pitanju. Naročito je interesantan sektor energetske efikasnosti na zgradama, oko čega postoji spor Mitrovića i Bojanića.

Pošto je ekologija kao resor u sastavu Mitrovićevog ministarstva, onda eventalno pravdanje Mitrovića “ekološkim razozima” neizdavanja dozvola ne može da prođe.

Ministarstvo urbanizma je za prva četiri mjeseca rada Vlade izdalo svega dvije građevinske dozvole – jednu CEDIS-u, a drugu CGES-u za rekonstrukciju elektro mreže i trafostanica. Odluka o zahtjevu za građevinsku dozvolu mora biti donijeta u roku od 60 dana.

1 Comment

1 Komentar

  1. Milan

    30.03.2021. at 21:54

    “Neizdavanje dozvola je posljedica nefunkcionalnosti resora”. Napravismo resor, bas je dobar, ali je nefunkcionalan. A ko je formira te nefunkcionalne resore?! U torbu mu se raspali!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije