Povežite se sa nama

Ekonomija

NEUSVAJANJE AGROBUDŽETA: Mugoša očekuje značajno smanjenje proizvodnje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Posljedice neusvajanja agrobudžeta će biti ogromne i imaćemo značajno smanjenje poljoprivredne proizvodnje, ocijenio je član predsjedništva SDP inženjer stočarstva Budimir Mugoša.

On je i sam poljoprivredni proizvođač, a bio je ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine.

“Trenutno su najugroženiji oni koji su planirali zasnivanje višegodišnjih zasada, jer je sezona sadnje završena, a uslovi podrške nijesu definisani i teško će biti retroaktivno intervenisati”, kazao je Mugoša Pobjedi.

Istakao je da je poljoprivredi potrebna sigurnost i kontinuitet mjera.

“Imali smo najgoru agrarnu politiku u Evropi, a što će biti ne znam i neću da gatam što će podržati Ministarstvo, pa ove godine nijesam obradio nijedno ralo zemlje a prošle godine sam obrađivao 70 rala”, rekao je Mugoša.

On je uvjeren da će podrška kasniti.

“Budžet neće biti usvojen prije druge polovine maja, a početkom juna agrobudžet. U tom periodu su poljoprivrednici najopterećeniji poslovima, tako da će teško odvojiti vremena za prikupljanje dokumentacije za javne pozive, koji zahtijevaju administrativnu i terensku kontrolu i ogromno vrijeme“, rekao je Mugoša.

Smatra da je katastrofalna greška ako se ostvari nagoviještena ideja da svi pozivi budu objavljeni istog dana.

“Za to ni poljoprivrednici ni Ministarstvo nemaju kapaciteta”, istakao je Mugoša i dodao da se najavljuju reforme u svim sektorima pa i poljoprivredi, pa se uvukla neka nesigurnost i nepovjerenje, a ministar nije iznio nikakav plan rada, prioritete, a nemamo ni strategiju razvoja poljoprivrede.

Kazao je da sektorsku analizu poljoprivrede radi ekspertski tim iz Srbije, a vjerovatno će raditi i strategiju razvoja poljoprivrede i to bez ikakve komunikacije sa ljudima koji od toga žive.

“Agrobudžet je napisan, kako kažu, ali je tajan. Poljoprivrednici su iznosili sugestije, ali koliko će biti prihvaćeno niko ne zna”, saopštio je Mugoša.

smatra da ova, kao i prethodna vlada, samo baca prašinu u oči.

“Slušajući predizborna obećanja očekivao sam ogromno povećanje za poljoprivredu, ali je najavljeno smanjenje za 20 odsto. Prijedlogom budžeta za 2021. Ministarstvu poljoprivrede je opredijeljeno 34 miliona, što je 1,5 miliona više nego lani. Kad se odbiju plate i troškovi zaposlenih i uprava, staračke naknade itd. stvarna ulaganja ostaju 15 miliona eura, što je manje nego za TVCG”, kazao je Mugoša i podsjetio da su subvencije manje za 200 hiljada.

Istakao je da su stočari suočeni sa najvećom krizom u posljednjih 30 godina izazvanom enormnim poskupljenjem i nestašicom stočne hrane.

“Taj problem teško da mogu riješiti bez pomoći države, a da ne redukuju ili potpuno ugroze svoje farme. Ministarstvo se pravi mrtvo, iako se ovaj problem rješava sredstvima iz budžetskih rezervi i angažovanjem službi Ministarstva, koje se nijesu oglašavale, dok ministar posjećuje najznačajnije poljoprivredne regije Budvu, Tivat i Herceg Novi i rješava najveći problem poljoprivrede – hvatanje desetak ‘lutajućih’ goveda”, ironičan je Mugoša.

Jovović: Podrške neće biti do septembra

Jedan od najvećih proizvođača povrća Veselin Jovović iz bjelopavlićkog sela Jelenak rekao je Pobjedi da očekuje da podrška bude kao prošlih godina ili veća.

“Dobro bi bilo i da pojačaju podršku, ali nijesam optimista. Ako odrade kao prošle godine, bili bismo zadovoljn”, kazao je Jovović, koji takođe očekuje kašnjenje, jer nema agrobudžeta.

“Ne traži nam niko da prijavimo proizvodnju, a prošle godine u ovo doba smo već aplicirali i podršku dobili u junu. Ulazimo u maj i dok se aplicira i izađu komisije, nećemo ni u septembru i oktobru dobiti podršku”, kazao je Jovović.

Naveo je da plasman zasad nije problematičan, ali biće ako turizam ne oživi.

“Tek smo u početnim proizvodnim fazama, ali šta će biti kad gro robe prispije nijesmo sigurni. Velika su ulaganja i došlo je do poremećaja na tržištu zbog skoka cijena i folije i hemije, a cijene naših proizvoda miruju, što znači da bi subvencije trebalo da povećaju”, rekao je Jovović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije