Connect with us

Ekonomija

NIKŠIĆ: EPCG kreditno zadužena 39,6 miliona eura

Published

on

Dugoročni krediti Elektroprivrede (EPCG) su na kraju prošle godine iznosili 39,6 miliona EUR, što se odnosi na sedam kredita koji su uzeti kod međunarodnih finansijskih institucija, pokazuju podaci revizorskog izvještaja za prošlu godinu revizorske kuće BDO.

Dan prenosi da od 39,6 miliona EUR duga po osnovu kredita u narednih godinu na naplatu dolazi 11,87 miliona EUR.

Dug za kredite sa varijabilnim kamatnim stopama iznosi 33,3 miliona, a sa fiksnim 6,3 miliona EUR.

EPCG je prije desetak dana promijenila upravni odbor, pa je na čelne pozicije u energetskoj kompaniji postavljen kadar Demokratskog fronta i Demokrata, Milutin Đukanović i Nikola Rovčanin, koji će obavljati funkcije predsjednika odbora direktora i izvršnog direktora.

Najveći dug po osnovu kredita EPCG ima prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) od 24,89 miliona EUR. Taj kreditni dug se sastoji iz dvije tranše.

“Ugovor o kreditu koji je na dan 31. decembar iznosio 7,63 miliona EUR potpisan je krajem 2010. godine i ugovor o kreditu koji je na kraju prošle godine iznosio 17,25 miliona, a potpisan je 1. aprila 2014. godine”, navodi se u izvještaju.

Dugoročne obaveze prema International Development Association – World Bank (IDA – World Bank) iznose 1,2 miliona, a sastoje se takođe od dva zajma.

“Jedan kredit je korišćen za hitnu stabilizaciju snabdijevanja električnom energijom i raspoređen je na direkciju društva i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS). Kredit je odobren krajem 2002. godine, a rok dospijeća mu je 1. maj naredne godine”, navodi se u izvještaju.

Kredit je beskamatan, a kao sredstvo obezbjeđenja data je garancija Vlade. Stanje duga po osnovu tog kredita je 674,74 hiljade EUR.

Mina biznis

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije