Connect with us

Ekonomija

NVO: Građani subvencioniraju 25 mHE, za pet i po godina platili 16 miliona eura

Published

on

Crnogorski potrošači od prošle godine kroz račune za struju subvencioniraju rad čak 25 malih hidroelektrana (mHE), dok je iznos ukupnih subvencija, koje su platili u proteklih pet i po godina, dostigao sumu od nevjerovatnih 16 miliona eura – saopštio je nacionalni koordinator za Crnu Goru u WWF Adriji Milija Čabarkapa.

On ističe da su početkom godine status povlašćenih proizvođača dobile još dvije mHE, dok privremeni status ima 12 mHE.

– To znači da bi na računima uskoro moglo da bude čak 39 mHE, koje će imati pravo na subvencije, uprkos tome što je nova Vlada obećala da će potrošače zaštiti od ove nepravde – navodi Čabarkapa.

Prva mHE je, kako je podsjetio, počela rad sredinom 2014. i te godine su potrošači platili 80 hiljada eura subvencija, dok je naredne plaćeno 625 hiljada eura. U 2016. i 2017. godini, Čabarkapa dodaje da je plaćeno po 2,3 miliona eura, 2018. godine su subvencije bile 3,9 miliona, a 2019. oko 2,8 miliona. U 2020. godini je iznos dostigao blizu četiri miliona.

– Kompaniji „Hidroenergija Montenegro“ je za rad osam mHE plaćeno 7,6 miliona eura po osnovu subvencija, firmi „Kronor“ je za dvije mHE plaćeno 3,2 miliona, a firmi „Igma Energy“, koja ima takođe dvije mHE, blizu dva miliona.Milion eura isplaćeno je firmi „Hidrobistrica“ za rad jedne mHE, a po jednu mHE imaju i firme „Synergy“ i „Nord Energy“, kojima je plaćeno 830 hiljada, odnosno 350 hiljada eura – navodi se u saopštenju.

Čabarkapa navodi da od prošle godine kroz račune za struju prvi put se subvencionira rad 10 mHE koje su ušle u pogon u različitim periodima tokom 2020. godine. Potrošače su koštale oko milion eura. One se, kako dodaje, nalaze u vlasništvu „Simes Inženjering“, „BB Hidro“, „Power AB Group“, „Viridi Progressum“, „Zeta Energy“ i Konzorcijuma „Small Hydro Power Mojanska“ i „Small Hydro Power Kutska“.

– Ogroman iznos plaćenih subvencija jasno ukazuje da potrošači plaćaju ’ceh’ pogrešnih politika bivše vlasti, koja je omogućila projekte mHE, a za koje je već potvrđeno da nijesu u javnom, već dominantno u privatnom interesu. Male hidroelektrane ne rješavaju problem deficita električne energije, ali nepovratno uništavaju crnogorske rijeke i životnu sredinu – navode iz Eko-tima i WWF Adrije.

Čabarkapa podsjeća da je nova Vlada najavila redefinisanje ove politike i reviziju koncesionih ugovora o mHE i u tom smislu je formirala posebnu radnu grupu. Crnogorska javnost s nestrepljenjem očekuje rezultate rada ove radne grupe a naročito lokalne zajednice koje se mjesecima unatrag bore za spas svojih rijeka.

– Početne gromoglasne najave nove Vlade da će odmah početi da se bavi pitanjem nepravednih subvencija za mHE brzo su utihnule, dok su istovremeno potrošači već duže umorni od praznih obećanja sa jedne strane, a plaćanja paprenih računa za struju sa druge strane. U konačnom, 16 miliona eura se moglo potrošiti na smanjenje tehničkih gubitaka u distributivnoj mreži ili za socijalne usluge. Umjesto toga, potrošači ne samo što plaćaju ogromne subvencije privatnim investitorima, već plaćaju i velike tehničke gubitke državnom Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu, pa su na taj način duplo oštećeni – zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije