Connect with us

Ekonomija

O TUŽBAMA INVESTITORA MHE: Milionska šteta na račun građana

Published

on

ilustracija investitor.me

Tužbe koje su potencijalni investitori malih hidroelektrana (MHE) podnijeli Privrednom sudu protiv države, još jedan su napad na građane Crne Gore, i potvrda da od tog posla koristi imaju samo oni, a građani i država trpe višemilionsku štetu, ističu u NVO WWF Adria i Eko tim.

Tužba je reakcija na poništavanje ugovora o koncesiji od Vlade, a kojima se predviđala izgradnja nekoliko malih hidroelektrana.

“Oni koji su donedavno izjavljivali ljubav prema Crnoj Gori, sada taj isti patriotizam izražavaju kroz tužbe protiv građana, tj. države. Najavljene tužbe dodatna su potvrda da od izgradnje malih hidroelektrana direktnu finansijsku korist imaju samo investitori, dok država i građani trpe višemilionske štete i ostavljene su im u naslijeđe samo uništene rijeke i narušena životna sredina. Zemlja se trenutno nalazi u teškoj ekonomskoj, socijalnoj i zdravstvenoj krizi, a za očekivati je kako će se ovi problemi samo produbiti”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, iako je na relevantnim sudovima da odluče o opravdanosti najavljenih tužbi, odgovor na pitanje o njihovoj moralnoj ispravnosti će donijeti građani Crne Gore.

“Naglašavamo da projektima mHE nije nikad dokazan javni interes, koji je osnov za dodjelu koncesija i obavljanje koncesione djelatnosti“, ističu iz organizacija.

Smatraju da je nužno da Vlada zauzme čvrst stav po ovom i mnogim drugim sličnim pitanjima i zaštiti interese svih građana.

“Potrebne su nam hrabre i odvažne odluke, poput onih o raskidanju ugovora za male hidroelektrane, koje će dugoročno uticati na demokratizaciju društva, zacrtati put prema održivoj budućnosti te izgraditi zemlju u kojoj su pravda i pravičnost ugrađene kao njene temeljne vrijednosti”, poručuju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije