Connect with us

Ekonomija

OBRT U SLUČAJU “PLANTAŽE”: Ništa od smjene Vukovića jer ima podršku DF-a

Published

on

Vlada Crne Gore neće zatražiti smjenu izvršnog direktora “Plantaža” Miroslava Vukovića jer on ima podršku Demokratskog fronta i šire koalicije, saznaje portal Luča.

“Izvršni direktor “Plantaža” ima podršku Demokratskog fronta, koalicije “Za budućnost Crne Gore” i Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore koja je članica saveza. Podsjećam, da je po raspodjeli funkcija po dubini, Demokratskom frontu pripalo mjesto izvršnog direktora “Plantaža”, kazao je Luči izvor iz vrha vladajuće koalicije.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je već najavio smjenu devetočlanog Odbora direktora na čelu sa prof. dr Božom Mihailovićem i smanjivanje tog tijela na pet članova. Formalno gledano, Vlada imenuje svoje članove Odbora direktora procentualno vlasništvu, dok izvršnog direktora bira Odbor direktora.

SMJENA

Vuković je imenovan za izvršnog direktora “Plantaža” 23. oktobra kada je smijenjena dotadašnja direktorica Verica Maraš. Vukovića je imenovao Odbor direktora koji se nalazi pod kontrolom DPS-a što je u početku naišlo na žestoke kritike pojedinih članica vladajuće koalicije – naročito predstavnika GP URA.

Ubrzo su utihnule kritike, a Vuković je uspostavio dobre odnose sa predstavnicima nove vlasti. Vuković je prije imenovanja na funkciju izvršnog direktora obavljao dužnost direktora Sektora za pravne poslove.

KRIZA

Prema tvrdnjama Vlade, “Plantaže” se nalaze u veoma teškoj finansijskoj situaciji  i potrebna im je minimalna pomoć pet miliona eura da bi se održala likvidnost te državne firme.

“Ubrzano radimo da što prije riješimo problem koji je rezultat bahatog ponašanja. Imamo situaciju da naš ozbiljan gigant ne moze da funkcioniše”, rekao je nedavno ministar Stijović, dodajući da je olakšavajuća okolnost to što “Plantaže” nijesu bile korisnici državne pomoći.

Ministar je otkrio da na osnovu kredita “Plantaže” duguju oko 24 miliona. Obaveze prema zaposlenima i državi iznose oko 7,5 miliona, od čega su samo iznosi poreza i doprinosa 4,5 miliona eura. Prema stranim i domaćim dobavljačima kompanija duguje oko šest miliona. Kompanija ima višak zaposlenih, a Vlada je najavila velike rezove uključujući pokretanje odgovornosti bivših funkcionera koji su doveli “Plantaže” do ovakve situacije.

Plantaže su svojevremeno predstavljale jednog od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa, vina i lozove rakije u Jugoistočnoj Evropi, u čijem posjedu se nalazi jedinstven vinograd u jednom kompleksu, impresivne površine od oko 2.300 hektara.

RUSKO TRŽIŠTE

Plantaže godišnje proizvode oko 22 miliona kilograma grožđa, plasirajući više od 16 miliona flaširanih proizvoda u preko 40 zemalja svijeta.

Strategija novog menadžmenta je i da uz podršku Vlade pokušaju da ostvare povratak na rusko tržište izgubljeno nakon uvođenja sankcija.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije