Connect with us

Ekonomija

ODBOR EP USVOJIO IZVJEŠTAJ O CRNOJ GORI: Zaključak, ubrzati reforme

Published

on

Foto: europa.eu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je Izvještaj o Crnoj Gori u kojem se vlasti u Podgorici pozivaju da ubrzaju reforme, posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

U izvještaju je pohvaljen napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i izražava se puna podrška procesu pristupanja Crne Gore EU.

Kako je saopštio EP, u izvještaju se navodi i da su odnose Crne Gore sa Srbijom obilježile tenzije.

„Poslanici insistiraju na tome da se svi bilateralni sporovi riješavaju inkluzivnim i nekonfliktnim dijalogom, uz izbjegavanje bilo kog oblika stranog miješanja u domaća pitanja“, navodi se u saopštenju.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog napete političke klime u Crnoj Gori i ističe da je otvoren i konstruktivan dijalog svih političkih i društvenih aktera ključan za napredovanje ka EU.

Iskazana je zabrinutost zbog visoko polarizovane medijske slike, posebno zbog sve većeg obima dezinformacija. Crna Gora je sve ranjivija kako njen javni dug raste, posebno prema Kini, ocijenili su evropski poslanici.

Pandemija koronavirusa imala je uticaja na crnogorsku ekonomiju i poslanici EP apeluju na vlasti da efikasno koriste pomoć EU za ublažavanje posljedica krize. U izvještaju se apeluje na EU da pokaže solidarnost sa zemljama Zapadnog Balkana i pomogne im u nabavci vakcina.

Za izvještaj je glasalo 58 evropskih poslanika, četvoro je bilo protiv, a devetoro uzdržanih. Glasanje je bilo u utorak, a rezultati glasanja saopšteni su danas.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije