Connect with us

Ekonomija

ODBOR za ekonomiju protiv parlamentarne istrage o zaduženju, prijedlog nije uvršten ni u skupštinski dnevni red

Published

on

Glasovima vlasti Odbor za ekonomiju finansije i budžet odbio je prijedlog opozicije o otvaranju parlamentarne istrage o zaduženju Crne Gore od 750 miliona eura, ali i o kupovini dva aviona za kompaniju “ToMontenegro”, javila je TVCG. Takođe, Skupština nije uvrstila u dnevni red taj predlog.

Poslanici vlasti su podsjetili da je taj Odbor već usvojio prijedlog za kontrolno saslušanje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića. Trenutno Skupština Crne Gore odlučuje o formiranju anketnog odbora koji će ispitati zaduženje od 750 miliona eura.

Predlog o otvaranju parlamentarne istrage podnijela su 34 poslanika opozicije.

Lider PzP Nebojša Medojević je u Skupštini, kazao da se svaki tajni posao može smatrati korupcijom, te da je riječ o tajnoj transakciji i tajnom zaduženju.

„Nismo se 30 godina bavili za to da naš ministar finansija radi gore od prethodne vlade“, poručio je Medojević.

On je kazao da mu treba još informacija o „kriminalnoj organizaciji“, koja kako je dodao, nije saopštila ni tačnu kamatnu stopu po kojoj smo se zadužili.

Kaže i da podržavam da se ta, kako je naveo, kriminalna transakcija ispita sa svih strana u Crnoj Gori.

„Imamo jednu obavezu, jer smo rekli da nećemo glasati ništa dok glavni specijani tužilac Milivoje Katnić ne bude smijenjen“, poručio je Medojević.

Jedan od potpisnika predloga Raško Konjeljić (SDP) kazao je da je nova Vlada skriveno od parlamenta, skriveno od opozicije i od parlamentarne većine pripremala zaduživanje od 750 miliona eura.

“Parlament za tri mjeseca nije mogao da dobije informacije na koji način se troši 750 miliona eura, ni na koji način funkcioniše privremeno zaduživanje”, kazao je Konjević i dodao da se svakodnevno rađaju nove sumnje.

Tražio je i da se provjeri kupovina aviona za kompaniju “ToMontenegro” od 21 milion eura.

Poslanik SD-a Damir Šehović kazao je da je zaduživanje od 750 miliona eura najkontroverzniji potrez nove Vlade.

“Dajem podršku otvaranju parlamentarne istrage da bi se utvrdile činjenice u ovom poslu koji se može smatrati najkontroverznijim poslom nove Vlade”, kazao je Šehović.

Poslanik Petar Ivanović (DPS) poručio je da bi trebalo da svi podrže otvaranje parlamentarne istrage o zaduživanju.

„Da saznamo na koji način se država zadužila, ko je autorizovao zaduženje, za šta će se sredstva koristiti i da dobijemo naznake kakav ćemo budžet imati u 2021.“, kazao je Ivanović.

Poslanik Miloš Konatar (GP URA) je kazao da ne vidi poentu za otvaranje parlamentarne istrage, ako su već jednoglasno na sjednici Odbora za ekonomiju donijeli odluku da se održi kontrolno saslušanje ministra finansija o zaduživanju.

I predsjednik Odbora Vladimir Joković (SNP) je poručio da u ovom trenutku nema potrebe za otvaranje parlamentarne istrage, jer će biti održano kontrolno saslušanje ministra.

„Ako neko misli da je nešto urađeno nezakonito svako može da ponese krivičnu prijavu“, poručio je Joković.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja emitovalo je 9. decembra na međunarodnom tržištu državne obveznice od 750 miliona eura.

Novac od zaduženja je namijenjen vraćanju starih kredita, koji su nepovoljni, refinansiranju onih koji dolaze na naplatu i investiranju u budućnost Crne Gore.

Kamata je iznosila 2,875 odsto, a potražnja je bila skoro tri milijarde eura.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, tada je kazao da je novo zaduženje planirano rebalansom budžeta iz juna i dodao da je sve po pitanju toga urađeno u skladu sa zakonom.

TVCG

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije