Connect with us

Ekonomija

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA TAKSI UDRUŽENJA: Svi moraju biti jednaki pred zakonom

Published

on

Državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, zajedno sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja i Uprave prihoda i carina Crne Gore održali su danas sastanak sa predstavnicima Unije poslodavaca i više odgovornih poreskih obveznika-taksi udruženja, kako bi razgovarali o primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Cilj sastanka je, kako se navodi u saopštenju, bio pronalazak rješenja koje će dovesti do značajnog suzbijanja nelojalne konkurencije, koja postoji između različitih pružaoca usluga prevoza u drumskom saobraćaju.

Sagovornici su saglasni da je neophodno obezbijediti punu primjenu zakonskih rješenja, sa posebnim akcentom na Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, jer to predstavlja, u ovom trenutku razvoja crnogorske ekonomije i sistema, optimalni način za snažnije suzbijanje sive ekonomije.

“Odlaganje primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, ili eventualno izuzimanje bilo koje djelatnosti iz njegove primjene nije moguće. Zakoni ove države moraju biti isti prema svima, Ustav Crne Gore jasno propisuje da su svi jednaki pred zakonom i od tog načela nema odstupanja“ poručili su državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Predstavnici Vlade istakli su značaj elektronskog evidentiranja prihoda za sve poreske obveznike u Crnoj Gori i naglasili da je, tamo gdje za to postoji prostor, potrebno svesti uticaj ljudskog faktora u decenijskim pokušajima izbjegavanja evidencije prometa na minimum.

Na sastanku je dogovoreno da se pronađe rješenje da taksimetri budu automatski povezani sa uređajem za elektronsko evidentiranje prihoda.

“Takođe, zaključeno je da je neophodno sprovoditi znatno rigoroznije inspekcijske kontrole u ovoj djelatnosti, kao i unaprjeđivati regulatorni okvir iz sfere drumskog saobraćaja, da se nelojalna konkurencija svede na slučajnost. Nastavak sastanka, na kom će se razgovarati o konkretnim koracima koje je potrebno preduzeti da bi se ovo pitanje i pravno riješilo, održaće se naredne sedmice”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije