Connect with us

Ekonomija

OPTIMIZACIJA: Dobrovoljno otišlo 343 službenika, 222 opštinara i 41 vojnik uz isplatu otpremnina

Published

on

Do kraja 2020. godine dobrobovoljno je otišlo 343 službenika na državnom nivou i 222 opštinara uz isplatu odgovarajućih otpremnina, pokazuju zvanični Vladini podaci koje prezentuje portal Luča.

Pored ovoga zaključen je još 41 sporazum o odlasku sa zaposlenima u Vojsci Crne Gore (25), Javnom preduzeću RTCG (12) i JP Nacionalni parkovi Crne Gore (četiri).

OPŠTINE

Što se tiče opština, prema evidenciji koje vodi Ministarstvo javne uprave i digitalnog društva i medija, sklopljena su ukupno 222 sporazuma o prekidu radnog odnosa na lokalnom nivou, uz isplatu otpremnina iz budžeta opština i javnih preduzeća u ukupnom iznosu od 2.139.993 eura.

To praktično znači da su opštinari dobrovoljno otišli za prosječnu otpremninu od 9.639 eura.

“U cilju podrške lokalnim samoupravama u sprovođenju Plana optimizacije, zaključkom Vlade od 24. IX 2020. odobren je transfer sredstava s potrošačke jedinice Ministarstvo javne uprave na potrošačke jedinice Opština Bijelo Polje, Opština Pljevlja i Prijestonica Cetinje, u ukupnom iznosu od 350.000 eura”, navodi se u Izvještaju koji je Vlada juče usvojila.

Ove opštine su podržane, kako se dodaje, nakon što su svi zahtijevi za finansijsku pomoć opštinama pažljivo razmotreni i ocijenjeni u odnosu na predmet tražene pomoći, ostvarene rezultate i efekte, a naročito poštovanje zakonskih obaveza i dosljednost u sprovođenju mjera i preporuka Plana optimizacije.

“U saradnji s Poreskom upravom, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je pokrenulo izradu web aplikacije, u cilju prikaza ukupnog broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave. Projekat je u toku i realizuje se u saradnji s UNDP”, dodaje se u Izvještaju.

CENTRALNI NIVO

Prema objavljenoj evidenciji, do 17. XII 2020. zaključeno je 343 sporazuma o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine na centralnom nivou. Baza podataka se redovno ažurira i dostupna je na stranici Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Generalno gledano, u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposleni na državnom nivou može ostvariti pravo na otpremninu u visini do 50% mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog. Prosječna otpremnina iznosi oko 10.000 eura.

Pri čemu se kao iznos bruto zarade uzima prosjek posljednje tri bruto zarade zaposlenog prije ostvarivanja prava na otpremninu.

Imajući u vidu prestanak važenja Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru od 1. I 2021, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je uputilo još jedan podsjetnik svim organima i institucijama na centralnom nivou (uključujući javna preduzeća) na obaveze koje proizilaze iz ovog dokumenta i to: dostavljanje kopija sporazuma i rješenja o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine za svakog zaposlenog kojem je otpremnina isplaćena u skladu s Odlukom; ukidanje svakog radnog mjesta zaposlenog kojem je prestao radni odnos shodno Odluci izmjenom akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji najkasnije u roku od 30 dana od dana isplate otpremnine.

Na osnovu prikupljenih odgovora, Ministarstvo će još jednom ažurirati objavljenu bazu podataka i finalne rezultate procesa sporazumnog prestanka radnog odnosa uz isplatu otpremnine predstaviti u gore pomenutom izvještaju, čija priprema je u toku.

Vlada, nezavisno od Izvještaja, nije objavila podatak koliko je ljudi nova vlast partijski zaposlila, budući da je Evropski parlament prije dva dana žestoko kritikovao tu praksu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije