Connect with us

Ekonomija

OTVORENO PISMO SPAJIĆA: Učiniće sve da se ne sabotira “Evropa sad”

Published

on

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, poručio je da će sa kolegama iz Vlade učiniti sve da se stane na kraj sabotiranju programa Evropa sad, kako bi se građanima donijelo dobro koje je predviđeno

Spajić je u otvorenom pismu poželio građanima srećan budžet za narednu godinu.

„Mislio sam da je sve propalo prije 12 mjeseci. To je bilo vrijeme pitanja kako će se isplaćivati plate i penzije. Godinu kasnije – srce mi je puno. Ne samo da država nije bankrotirala, već povećavamo plate, penzije, imamo dodatke za djecu. Uspjeli smo rezultatima da dođemo do reforme za bolji život građana“, navodi se u pismu Spajića.

On je rekao da bi volio da može da kaže da smo u prethodnim danima čuli kvalitetnu raspravu o predloženom zakonu o budžetu Crne Gore i pretećim aktima.

„Međutim, čuli smo uglavnom političko nadgornjavanje onih koji čine da kad god uključite TV – poželite da odete iz države. Glasni su bili oni koji državne kredite za stan otplaćuju sa oko 30 EUR mjesečno, dok vi dajete pola svoje plate za ratu, a od druge polovine pokušavate da prehranite familiju, ili nijeste imali šansu ni tako da dođete do krova nad glavom“, dodao je Spajić.

Čuli smo, kako je rekao, i one koji imaju dovoljno ili previše da bi shvatili koliko treba većini građana da bi se konačno živjelo dostojanstveno od svog rada.

„Zadovoljan sam što je podržan predlog Vlade da od januarske plate svima rastu primanja, a najviše minimalna zarada sa 250 na 450 EUR. Nije dobro što nije prihvaćen predlog Vlade da se ograniči rast najvećih zarada u državi, da bi se ujednačavao jaz između zarada u javnom sektoru. Suština predloga je bila da funkcionerima, među kojima su i primanja poslanika, članova Vlade i drugih, rast plata bude oko 70 EUR umjesto 200 EUR“, poručio je Spajić.

On je podsjetio da je zaustavljena prihodna strana kod akcizne politike za program Evropa sad, isključivo iz populističkih razloga, ali da Vladu to neće zaustaviti da nađe način da ga uspješno sprovede.

„Dakle, nije podržana promjena akciza za dio proizvoda koji mogu negativno uticati na zdravlje i time je izazvano dodatno rezanje svih rashoda – tekućih, a natjerani smo i kapitalnih. Čuli smo kritike na račun predloga za podizanje dijela akciza, ali ono što, poštovani građani, nikada niste čuli je gdje je otišao novac od privatizacija, novac koji su vam godinama uzimali od takozvanog „kriznog“ poreza, od nameta na SIM kartice, na brojila za električnu energiju, taksu za gorivo, jer je to „luksuz“, na priključke za kablovsku televiziju“, rekao je Spajić.

Građani, kako je naveo, nijesu čuli da su im povećavali porez dok su ga ujedno smanjivali luksuznim hotelima i da godinama plaćaju naknade za obnovljive izvore energije za privatni džep.

„Ne znate gdje je otišao taj novac – jedino što znate je da nije završio u vašim novčanicima. Narod je umoran od stanja pasivnog iščekivanja, gdje ljudi ostaju kao voda u skupljenim šakama onih koji drže moć u rukama“, saopštio je Spajć.

On je rekao da će sada sve ići na povećanje životnog standarda građana i na razvoj države, da je građani ne napuštaju.

„To je moj dug prema vama i ovoj državi, a oni prije nas su dugove ostavili vama. Nije, dragi građani, najvažnije gdje je ko bio i šta je radio, najvažnije je šta za vas rade oni koji su ovdje. O tome šta vi mislite, dovoljno mi govore svakodnevni susreti sa vama i riječi podrške za ono što radimo. Znam da je teško povjerovati u to da će jedna vlast napokon nešto uraditi za vas, nakon toliko godina u kojima ste gledali kako se drugi bogate na vaš račun, dok ste vi jedva sastavljali kraj s krajem“, rekao je Spajić.

On je građanima poručio da nema više razloga za strah.

„Ovo je samo početak, a očekujem da nam neće vezati ruke dok radimo da vama bude bolje“, zaključio je Spajić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije