Connect with us

Ekonomija

Pejović: KAP neće biti subjekt koji će na bilo koji način ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema

Published

on

Ukoliko sve bude išlo po planu, sve ćelije u Kombinatu aluminijuma Podgorica će biti isključene do 31.decembra, za kada je Elektroprivreda Crne Gore EPCG najavila prekid isporuke električne energije KAP-u, kazao je vlasnik Uniproma Veselin Pejović u dopisu koji je uputio izvršnom direktoru CEGS-a Ivanu Asanoviću.

Kako nije potpisan novi ugovor o snabdijevanju KAP-a električnom energijom za 2022.godinu, a EPCG je najavila raskid postojećeg ugovora, Uniprom je dao nalog zaposlenima da pristupe planskom isključenju ćelija.

“Ukoliko sve bude išlo po planu, sve ćelije će biti isključene do 31.12.2021. godine, za kada je EPCG najavila prekid isporuke električne energije KAP-u. Ukoliko, pak, dođe do nepredviđenih okolnosti  kojima ne možemo upravljati, bićemo prinuđeni da to isključenje obavimo sami bez željenog planskog pristupa. Ako se ni to ne desi  obaveza je CGES-a da 31.12.2021.godine u 24h,   isključi KAP sa mreže kako ne bi došlo do neovlašćenog preuzimanja električne energije iz prenosnog sistema,  u suprotnom smatraćemo CGES odgovornim za neovlašćeno preuzimanje električne energije. Imajući sve to u vidu, kao i da smo Vam sve ovo već saopštili na sastanku, jasno je da KAP neće biti subjekt koji će na bilo koji način ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema Crne Gore i poremetiti rad evropske elektroenergetske interkonekcije”, naveo je Pejović.

Ukoliko, ipak, dođe do nekih promjena u odnosu na trenutne odnose sa EPCG, kao snabdjevačem i eventualno se sklopi neki drugačiji aranžman, blagovremeno će ih, kaže Pejović, obavijestiti i dostaviti planove proizvodnje, odnosno planirane snage i potrošnje, kako bi kao operator prenosnog sistema mogli sistemom upravljati na propisan način.

“Nakon isključenja serije Elektrolize nivo potrošnje električne energije će se svesti na oko 2- 3MW/h, koliko je potrebno za potrošače u Zatvorenom distributivnom sistemu. Potrošači Zatvorenog distributivnog sistema će od 1.1.2022 godine potpisati ugovor o snadbijevanju sa FC Snabdijevanje – EPCG”, napomenuo je Pejović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije