Connect with us

Ekonomija

PODGORICA: Uskoro prva istražna bušotina, preliminarni rezultati optimistični (VIDEO)

Published

on

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, najavio je danas da će kompanija Eni Novatek za nekoliko dana početi prvu istražnu bušotinu u podmorju Crne Gore.

Bojanić je dodao da s ovim projektom navljuje novih 100 dana Vlade.

Državni sekretar za energetiku, Marko Perunović, kazao je da je u koncesioni ugovor Eni Novatek planirano da se projekat razvija u dvije faze. Prvom fazom su obuhvaćene četiri prve godine od 2016.

“Konzorciijum je uradio sva seizmička istraživanja i definisao lokaciju gdje će raditi prvu istražnu bušotinu. Druga faza je počela ove godine i riječ je o fazi u kojoj se radi jedna duboka bušotina od 6.725 metara i druga bušotina, gasna koja će mnogo manje zatijevati u tehnološkom smislu. Eni Novatek je napravio ugovore sa najboljim svjetskim kompanijama. Rentiran je check-up rig koji je na putu ka Crnoj Gori. On je na Otrantskom prolazu i očekuje se da na lokaciji bude 13. marta u 23 sata. Kad dođe na lokaciju neophodne su dodatne inspekcije i očekuje se početak istražnog bušenja 25. marta”,  kazao je Perunović.

Posao će trajati od četiri i po do šest mjeseci i očekuje se “dosta veliko ležište nafte”.

“Preliminarni podaci su jako optimistični”, rekao je državni sekretar.

Prema ranijim podacima, istražno bušenje se realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019.godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna, zbog sigurnosti gdje instaliranja Jack Up platforme.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja. Takođe, u skladu sa epidemiološkim mjerama, posada koja treba da vrši inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije