Povežite se sa nama

Ekonomija

PODGORICA: Uskoro prva istražna bušotina, preliminarni rezultati optimistični (VIDEO)

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, najavio je danas da će kompanija Eni Novatek za nekoliko dana početi prvu istražnu bušotinu u podmorju Crne Gore.

Bojanić je dodao da s ovim projektom navljuje novih 100 dana Vlade.

Državni sekretar za energetiku, Marko Perunović, kazao je da je u koncesioni ugovor Eni Novatek planirano da se projekat razvija u dvije faze. Prvom fazom su obuhvaćene četiri prve godine od 2016.

“Konzorciijum je uradio sva seizmička istraživanja i definisao lokaciju gdje će raditi prvu istražnu bušotinu. Druga faza je počela ove godine i riječ je o fazi u kojoj se radi jedna duboka bušotina od 6.725 metara i druga bušotina, gasna koja će mnogo manje zatijevati u tehnološkom smislu. Eni Novatek je napravio ugovore sa najboljim svjetskim kompanijama. Rentiran je check-up rig koji je na putu ka Crnoj Gori. On je na Otrantskom prolazu i očekuje se da na lokaciji bude 13. marta u 23 sata. Kad dođe na lokaciju neophodne su dodatne inspekcije i očekuje se početak istražnog bušenja 25. marta”,  kazao je Perunović.

Posao će trajati od četiri i po do šest mjeseci i očekuje se “dosta veliko ležište nafte”.

“Preliminarni podaci su jako optimistični”, rekao je državni sekretar.

Prema ranijim podacima, istražno bušenje se realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019.godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna, zbog sigurnosti gdje instaliranja Jack Up platforme.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja. Takođe, u skladu sa epidemiološkim mjerama, posada koja treba da vrši inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije