Connect with us

Ekonomija

PORUKA MMF-a VLADAMA: Trošite koliko god možete i još malo preko toga

Published

on

Foto: IMF

Vlade širom svijeta trebalo bi više da troše kako bi pomogle da se ožive, pandemijom uzdrmane, ekonomije, poručila je u direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, Kristalina Georgieva.

“Što se tiče politike za aktuelnu situaciju, od početka marta obilazila sam svijet govoreći – molim vas trošite. Trošite koliko god možete i još malo preko toga”, kazala je Georgieva na ruskom godišnjem ekonomskom forumu Gaidar.

Ona je dodala da zagovara podsticajnu monetarnu politiku i fiskalne podsticaje koji štite ekonomiju od kolapsa u vrijeme kada se namjerno ograničava proizvodnja i potrošnja, prenosi SEEbiz.

Georgieva nije saopštila nikakve konkretne ekonomske procjene, ali je kazala da je sinkronizovani pristup na međunarodnom nivou najbolji za rast.

“Stručne službe MMF-a izračunale su da bi koordinirani fiskalni podsticaji članica G20 u zelenoj infrastrukturi donijeli dvije trećine veći rast, nego kada bi svaka zemlja djelovala samostalno”, rekla je Georgieva.

Ona je pozvala na pojačanu međunarodnu saradnju u podsticanju digitalnog i zelenog rasta, nalik saradnji na razvoju vakcine protiv koronavirusa i podsjetila da je MMF u ovoj godini omogućio podršku za 83 zemlje.

Georgieva je pohvalila sinhronizovani odgovor organizatora skupa Rusije na ekonomske izazove povezane s pandemijom, ukazujući na popuštanje monetarne politike centralne banke i fiskalne podsticaje Ministarstva finansija.
(kraj) nar

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije