Connect with us

Ekonomija

PORUKA PRIVREDNIKA NADLEŽNIM: Turistička predsezona izgubljena, pomozite da spasimo glavnu

Published

on

Prazne plaže i ove godine bile bi pogubne za privredu / Foto: portal Luča

Turistička predsezona u Crnoj Gori je, zbog složene epidemiološke situacije, već izgubljena, zbog čega bi trebalo intenzivirati saradnju privrednika i nadležnih, kako bi se pokušala spasiti glavna, ocijenjeno je na onlajn sastanku predstavnika najvećih udruženja privrednika u zemlji, piše Dan.

Predstavnici glavnih privrednih udruženja u Crnoj Gori, na sastanku posvećenom turističkoj privredi u doba pandemije, ocijenili su da su postojeće mjere nedovoljne za sanaciju štete i predložili nadležnim da razmotre mogućnost uvođenja tronedjeljnog lokdauna na teritoriji cijele države.

Pritom bi trebalo posebno voditi računa o malim i srednjim preduzećima kojima novi lokdaun može ozbiljno narušiti egzistenciju upozoreno je na sastanku.

Predstavnici najvećih privrednih udruženja, Crnogorskog turističkog uduruženja (CTU), Privredne komore (PKCG) i Unije poslodavaca (UPCG), predložili su i da se turistički ra dnici uvrste u grupu prioritetnih građana za vakcinaciju, kao i da se uspostavi komunikacija sa nadležnima u cilju pružanja finansijske pomoći privrednika u nabavci vakcina.

Oni smatraju i da bi trebalo povećati iznose direktne pomoći privrednicima jer su postojeće nedovoljne za ublažavanje problema, ali i uvesti direktne finansijske doznake iz državnog budžeta za kompanije koje trpe ozbiljne gubitke usled pandemije.

Privrednici su poručili i da bi još jedna propala turistička sezona bila kobna za mnoge privrednike, koji već gube privrednu supstancu u cilju preživljavanja.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije