Connect with us

Ekonomija

POVRATAK RUSIJI: Izvoz vina i prije no im ukinemo sankcije

Published

on

Izvršni direktor Plantaža Miroslav Vuković očekuje da će izvoz vina na rusko tržište početi i prije nego što Vlada Crne Gore ukine sankcije Rusiji.

Vuković je Pobjedi rekao da bi Plantaže trebale da odustanu od sudskih postupaka zbog zabrane izvoza vina u Rusiju, te da bi trebalo sa ruskim državnim organom Rospotrebnadzorom zajednički izvršiti analizu vina u nekoj referentnoj arbitražnoj laboratoriji.

Izvoz vina na tržište Rusije zabranjen je prije četiri godine, kad je Crna Gora, zajedno sa zemljama EU, uvela sankcije protiv 177 pojedinaca i 48 subjekata u Rusiji zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Rusija je odgovorila protivsankcijama, pa je njihov državni organ Rospotrebnadzor krajem februara 2017. saopštio da su vina Plantaža štetna i neispravna i moraju biti povučena sa ruskog tržišta. EU je prošle godine produžila ove mjere do 6. marta 2021.

“Predložio sam da bi mogli da preskočimo činjenično stanje koje se utvrđuje u sudskim postupcima i da odustanemo od sudskih postupaka. A zašto bismo to preskočili, zato što mi od toga nemamo nikakve koristi, jer ako bi nam dozvolili da prodajemo vina, to znači da su nam vina ispravna”, kazao je Vuković.

Predlaže da Plantaže i državni organ Ruske Federacije, nadležan za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača Rospotrebnadzor, izvrše zajednički analizu vina Plantaža.

“Da odaberemo zajednički neku referentnu arbitražnu laboratoriju koja će da utvrdi kvalitet vina, a nakon toga da se prilagodimo tim normativima ako smo nešto omanuli”, rekao je Vuković.

On nije saglasan sa ocjenom Rospotrebnadzora da su vina Plantaža štetna i neispravna.

“Kakvi da sam saglasan sa tim optužbama, ja sam pravnik, ja pijem naša vina i smatram da su ona dobra i da nećemo da trujemo nikoga, kamoli veliku Rusiju i narod Ruske Federacije. Ali je uzrok za zabranu uvoza naših proizvoda bio negdje drugo. Ja ne bih ulazio u to, nadam se da će na nivou diplomatskih odnosa to biti razriješeno, a mi ćemo odustati od svega samo da prodajemo naša vina”, saopštio je Vuković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije