Connect with us

Ekonomija

PRAVILNIK SJUTRA STUPA NA SNAGU: Oldtajmer se može voziti do 120 dana, obavezna knjiga upotrebe

Published

on

Starodobno vozilo (oldtajmer) ne može se upotrebljavati u saobraćaju na javnom putu duže od 120 dana tokom jedne kalendarske godine, navodi se u Pravlniku o upotrebi starodobnih vozila koji sjutra stupa na snagu. Ovim dokumentom, koji predstavlja portal Luča, Crna Gora je uredila pitanje starodobnih vozila budući da u našoj državi ima značajan broj ljubitelja starih četvorotočkaša.

Prema slovu Pravilnika, oldtajmer je motorno vozilo proizvedeno prije 30 i više godina, koje je radi očuvanja istorijskog nasljeđa i tehničke kulture sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku i koje.što je najvažnije, se ne koristi u svakodnevnom saobraćaju.

Zbog astronomskih cifara koji dostižu pojedini oldtajmeri, u svijetu je odavno trgovina ovim vozilima postala veliki biznis gdje se obrću milijarde eura. Uređenjem ove oblasti u Crnoj Gori, ljubitelji ovih automobila uživaće u istorijskom nasljeđu ali i njihovi četvorotočkaši dostizaće cifre od kojih se vrti u glavi. Zbog toga ovaj Pravilnik ima i veliku biznis dimenziju.

Prema dostupnim podacima sa interneta, najskuplji  oldtajmer na svijetu je “Ferrari 250 GTO ” iz 1962. godine koji je prodat za 38,1 miliona dolara prije sedam godina.

KATEGORIZACIJA

Vlasnik starodobnog vozila  mora prijaviti svoj stari četvorotočkaš kako bi bio kategorizovan i dobio status oldtajmera.

Postupak vrednovanja i razvrstavanja oldtajmera sprovodi se na osnovu zahtjeva koji podnosi vlasnik odnosno korisnik oldtajmera ovlašćenom pravnom licu (do sada je to bio Mašinski fakultet).

Prema kategorizaciji starosti, oldtajmer koji je proizveden do 31. decembra 1904. godine ima oznaku A odnosno spada u “Prva vozila”, dok auta proizvedena nakon 1. januara 1971. godine, uz uslov da su starija od trideset godina, imaju naziv “Vozila nakon 1970”. Među najvrednijim oldtajmerima su oni proizvedeni između 1905. i 1918. godine koji se nazivaju “Veterani” i imaju oznaku B kao i oni proizvedeni između 1919. godine i 1930. godine koji se nazivaju “Antika” i klasifikovani su u C kategoriju.

Stara auta proizvedena nakon 1945. imaju oznaku E, nakon 1960. godine oznaku F, a nakon 1970. godine imaju oznaku G.

OČUVANOST

Prema očuvanosti, oldtajmer može imati oznaku: original, izvorno, obnovljeno i prerađeno dok se tehnička kategorija može biti: serijsko, modifikovano, replika i vozilo izuzetak.

“Godina proizvodnje oldtajmera se određuje prema godini proizvodnje vozila ili dijelova vozila, prema priloženoj dokumentaciji za to vozilo ili prema dokumentaciji drugog vozila istog modela ili tipa. Podaci iz broja šasije (okvira), motora, dokaza o vlasništvu i drugog dokaza vezanog za vozilo, iz kojeg je moguće odrediti godinu proizvodnje predmetnog vozila, mogu biti korišćeni pri određivanju godine proizvodnje oldtajmera”, piše u Pravilniku.

KNJIGA UPOTREBE

Ono što je najvažnije je da lice koje upravlja oldtajmerom je dužno da u vozilu, za vrijeme kretanja po javnom putu, ima knjigu upotrebe, popunjenu na propisan način i ovjerenu od strane organa državne uprave nadležnog za poslove saobraćaja.

Knjiga upotrebe oldtajmera predstavlja evidenciju korišćenja koju izdaje organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja, na zahtjev vlasnika odnosno korisnika starodobnog oldtajmera.

Podsjetimo, Crna Gora je u maju prošle godine godine dobila Savez oldtajmera. Savez je najavio da će se izboriti za jeftiniju registraciju, oslobađanje od poreza i niz drugih povoljnosti.

Od ranije je poznato da svako sertifikovano oldtajmer vozilo biće obilježeno posebnim braon registarskim tablicama, kako bi se na ulici odmah znalo o kakvom vozilu se radi, a ona će biti oslobođena svih taksi i putarina.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije