Connect with us

Ekonomija

RADOVIĆ: Ušteđevinu sam stekla radeći i za međunarodne institucije

Published

on

Povodom teksta koji je juče objavljen pod naslovom ,,Radović uštedjela 120.000 eura“ reagovali su Velizar Kaluđerović i Irena Radović.

Izvršna direkorica IRF-a Irena Radović tvrdi da su navodi iz pomenutog teksta puni neistina i zlonamjernih konstrukcija, te predstavljaju kontinuitet napada novinarske posluge na nju – ovog puta u cilju diskreditacije i pritiska na novo rukovodstvo IRF-a, i nju kao kandidata Vlade Crne Gore za mjesto generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

– Zlonamjerni su navodi da ASK-u nijesam prijavila primanja koja ostvarujem u IRF-u s obzirom na to da u momentu podnošenja izvještaja 28. januara 2021. godine, nijesam prihodovala nijedan cent od IRF-a. Suprotno vašim navodima plata za januar iznosila je 1.788,61 euro, a za mart 3.130,07 eura, sve u skladu sa važećim aktima IRF-a. Po stupanju na dužnost izuzela sam sebe iz plaćenih odbora IRF-a u kojima je bio prethodni izvršni direktor. Ali, kao što se ,,Pobjeda“ nije na način propisan novinarskom etikom i standardima bavila aferom Abu Dabi u kojoj su građani Crne Gore ošteceni za desetine miliona eura, tako nije konstatovala ni tu cinjenicu, niti onu da je novo rukovodstvo IRF-a ukinulo bonuse na osnovu kojih je prethodnih godina menadžment IRF-a prihodovao u pojedinačnim slučajevima na desetine hiljada eura, što je dostupno u imovinskim kartonima ASK-a – kazala je Radović.

Ona tvrdi da nije tačno ni da nekadašnjoj Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa nije prijavila zaradu koju je imala kao ambasador Crne Gore u Francuskoj.

– Niti je tačno da sam kao viceguvernerka Centralne banke Crne Gore uz osnovnu platu imala dodatak od 1.384,62 eura u, kako se navodi, Savjetu za fiskalnu stabilnost, tijelu koje ne postoji. Kao integralni dio prijavljene zarade u CBCG, u Savjetu za finansijsku stabilnost sam tokom šest mjeseci 2018. godine kao pridruženi clan prihodovala po 300 eura, za razliku od guvernera i drugih članova Savjeta. Sve ovo je lako provjerljivo i dostupno na sajtu ASK-a – tvrdi Radović.

Ona istice i da su ,,zlonamjerni navodi o procesima za nezakonito razrješenje i mobing protiv guvernera CBCG“.

– Već više od šest mjeseci čekam presudu Višeg suda za mobing protiv guvernera CBCG, iako je zakonski rok za odlučivanje 60 dana, dok je tužba za nezakonito razrješenje pred Ustavnim sudom. Podsjećam da je dva puta Osnovni sud u Podgorici, presudama poništio kao nezakonitu Odluku Skupštine o mom razrješenju sa funkcije viceguvernerke CBCG uz podsjećanje na presude gdje se navodi kako je prijedlog guvernera Žugica za moje razrješenje bio „pravno neodrživ“, te navodi u njemu ,,apsolutno neodređeni, paušalno dati, nekonkretizovani i bez ijednog pravno relevantnog dokaza“, te u krajnjem očigledno neistiniti, uključujući segment oko lažne krivične prijave protiv mene, koja je nesporno i pravosnažno odbačena. Crnogorska javnost je kasnije imala priliku da se uvjeri kako to izgleda kada mi je posredstvom pravnog stava predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice, uskraćeno Ustavom zagarantovano pravo na sudsku zaštitu pred redovnim sudovima u Crnoj Gori. Samo zato što prethodne višestruke sudske presude u moju korist nijesu bile po volji guvernera CBCG. Crnogorska javnost je upoznata za više puta ponovljenim kritikama Evropske komisije i Freedom Hausa zbog nezakonitog razrješenja Vanje Ćalović, Gorana Đurovica i Nikole Vukčevića i mene, a sve zbog kontraverznog i nedemokratskog tzv. pravnog stava bivše predsjednice Vrhovnog suda – kazala je Radović.

Na kraju, svu ušteđevinu je stekla radeći za crnogorske i međunarodne organizacije, iz redovno prihodovanih zarada, i od nasljedstva nakon smrti majke.

– Ovakvi iskonstruisani navodi i naručeni tekstovi neće ni najmanje omesti u opredjeljenju da novo rukovodstvo nastavi da razobličava sve nezakonito i po instituciju štetno, kao ni u dosljednom sprovođenju ekonomske politike Vlade Crne Gore. Uz želju da što kraće ostane na funkciji, sa koje nanosi nesagledivu štetu po privredu i bankarski sektor Crne Gore, jednom od stvarnih autora ovog teksta poručujem da nijesam zainteresovana za mjesto na kojem se trenutno nalazi – kazala je na kraju u reagovanju Irena Radović.

Reagovanje predsjednika borda IRF-a Velizara Kaluđerovića prenosimo integralno.

– Ne iznenađuje me što ste godinama ignorisali činjenicu da je bivše rukovodstvo IRF-a kao tajne čuvalo podatke u vezi sa kreditima iz Abu Dabi fonda, zbog čega će za državu nastupiti šteta od nekoliko desetina miliona dolara. Takođe me ne iznenađuje što nijeste komentarisali činjenicu da je lice iz afere ,,Snimak“ istovremeno bilo i predsjednik Odbora direktora i izvršni direktor IRF-a i sa takve pozicije obezbjeđivalo višemilionske kredite pod najpovoljnijim uslovima za širu porodicu brace Đukanovic i njihove miljenike. Vaša uređivacka politika je i prepoznata kao apologetika DPS režima. Međutim, to vam nikako ne daje za pravo da se služite bezočnim neistinama u odnosu na lica koja nijesu vaši politički favoriti. Ja vam to, makar u odnosu na sebe, neću dozvoliti.

Govorite krupnu neistinu kada iznosite podatak o visini mojih mjesečnih primanja. Da vam je bilo do istine, lako ste mogli saznati da moja mjesečna primanja u IRF-u nijesu 3.000 evra, već onoliko koliko je propisano aktima IRF-a koja je usvojilo prethodno rukovodstvo. Saglasno tome, predsjednik Odbora direktora prima naknadu u visini prosječne zarade na nivou IRF-a, što iznosi 1.075 eura. Takođe, od kada sam imenovan za predsjednika Odbora direktora IRF-a, ne primam nikakvu naknadu iz Demokratske Crne Gore.

Poručujem vam da to što prihvatate da budete batina u rukama moćnih pojedinaca iz bivšeg DPS režima, neće proizvesti ama baš nikakve posljedice na jasne i principijelne stavove novog rukovodstva IRF-a u dosljednom vođenju njegove ekonomske politike. Uzalud vam žal što smo skinuli oznaku tajnosti sa skandaloznih kreditnih aranžmana iz Abu Dabi fonda i na taj način omogućili nadležnim državnim organima da procesuiraju odgovorna lica zbog ogromne štete koju su nanijeli državi i svim građanima Crne Gore. IRF će kao svoje prioritete imati podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, za razliku od politike poraženog režima koji je svojim miljenicima preko IRF-a dodjeljivao višemilionske kredite, često i u više navrata. Ponavljam – neistine koje ste plasirali o meni neće me pokolebati u naporima koje ulažemo na razobličavanju svega nezakonitog i po društvo štetnog, kao ni u dosljednoj i bezrezervnoj podršci IRF-a ekonomskoj politici Vlade Crne Gore – kazao je u reagovanju Kaluđerović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije