Connect with us

Ekonomija

ŠEHOVIĆ: Zbog zaduženja 230 miliona eura većeg od potrebnog, država neopravdano ove godine plaća 7,6 miliona eura

Published

on

Foto: SD

Poslanik SD-a i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet dr Damir Šehović rekao je da je zbog zaduženja koje je za 230 miliona eura veće od potrebnog, odnosno od utvrđenog zvaničnom procjenim Vlade o nedostajućim sredstvima za 2021. godinu, država neopravdano izložena trošku od čak 7,1 miliona eura kamate koja će biti plaćena ove godine, kao i trošku od dodatnih 500 hiljada za pravne savjetnike koji su angažovani kao podrška za realizaciju emisije.

Kako sam kaže, to se da zaključiti nakon čitanja Informacije koju je javnost po prvi put, zahvaljujući tviter nalogu jednog nevladinog aktiviste, imala priliku da vidi.

„U cilju razrješenja ove dileme, bilo bi korisno da se javnosti pokaže u kojem je to zvaničnom Vladinom dokumentu konstatovano da su nedostajuća sredstva u 2021. godini 750 miliona eura. Ukoliko se to ne uradi, a vjerujem da neće jer u samoj Informaciji o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koje će biti izdate/emitovane na međunarodnom tržištu u 2020. godini ili u 2021. godini, piše da je za potrebe finansiranja budžeta u 2021. godini potrebno obezbijediti 520 miliona € nedostajućih sredstava, onda se logično nameće pitanje zašto je zaduženje iznosilo 750 miliona €, 230 miliona € više od potrebnog, i da li je time državi nepotrebno nametnut godišnji trošak za kamatu od 7,1 miliona €. Podsjećamo da pomenutu informaciju još uvijek svi šefovi poslaničkih klubova iz nekog razloga nijesu dobili”, naveo je Šehović u saopštenju.

On dodaje da je zbog, kako se čini nepotrebnog zaduženja od 230 miliona eura, porasla je i provizija pravnim licima koja su angažovana oko realizacije emisije za čak 500 hiljada eura, pa ista umjesto 1 milion iznosi oko 1,5 miliona eura!

„Kako je ugovor sa pravnim licima koji su od našeg zaduženja zaradili oko 1,5 miliona € potpisan nekoliko dana poslije izbora Vlade, javnosti bi bio koristan i podatak ko je, kada, i u kojem svojstvu dogovarao ugovorne uslove sa navedenim pravnim licima i potpisivao ugovore sa njima”, zaključio je Šehović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije