Connect with us

Politika

ŠEHOVIĆ: Vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje za političku krizu, aktuelna Vlada suštinski već pala

Published

on

Jedini održiv i pošten način da se izađe iz političke krize je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, kaže u razgovoru za Novu M poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović. Ukoliko i dođe do dogovora predstavnika parlamentarne većine, Šehović je ubijeđen da ta Vlada ne može imati dug rok trajanja. Osvrnuo se i na ekonomsku situaciju u zemlji, ali i odnose sa Srbijom.

Aktuelna Vlada suštinski je već pala, jer je podržava svega 14 od ukupno 81 poslanika u crnogorskom parlamentu, kazao je Šehović. Ipak, kako ocjenjuje, formalno je i dalje drži strah od vandrednih parlamentarnih izbora. On je, dodaje Šehović, toliko izražen da su predstavnici vladajuće većine spremni da postignu bilo kakav dogovor oko personalnog sastava nove Vlade.

“Ukoliko i do tog dogovora dođe, ja sam apsolutno ubijeđen da ni ta Vlada ne može imati dugi vijek roka trajanja na pukotine i stepene povjerenja koji postoji unutar parlamentarne većine zbog čega Socijaldemokrate i  ja lično snažno zagovaramo potrebu postizanja dogovora oko datuma novih vandrednih parlamnetarnih izbora. Kao i oko koncepta Vlade koja bi  pripremila te izbore, čvrsto vjerujemo da je to jedini održiv i pošten način da izađemo iz političkog ćorsokaka”, rekao je.

Teško je, kaže, razumjeti poteze parlamentarne većine jer vjeruje da se ne može naći primjer gdje dvije trećine poslanika vlasti bojkotuje parlament u kom imaju većinu. Isto tako, dodaje Šehović, neuobičajno je i da poslanici vlasti, čijim glasovima je predsjednik Vlade izabran, tog istog premijera nazivaju izjadnikom i prevarantom.

“A istovremeno ne pokreću ne povjerenja Vladi, čiji je on predsjednik, tako da teško takođe možete naći primjer gdje sada ta vladajuća grupacija za premijera predlaže nekog ko je tu grupaciju nedavno napustio zbog neslaganja sa politikom koju vode”, dodaje on.

Šehović se osvrnuo i na odnose sa susjednom Srbijiom. Kaže da ne razumije pretjeranu reakciju Srbije nakon usvajanja  rezolucije o Srebrenici. Vjeruje i da će uvidjeti da prave veliku grešku i nada se da će se, kako kaže, okaniti potrebe da uređuju političke odnose u Crnoj Goru.

“Dakle, želim jasno da kažem da je usvajanje takve rezolucije u crnogorskom parlamentu civilizacijski čin, da je to bila potreba društva koje stremi i teži Evropskom sistemu vrijednosti, da ta rezolucija apsolutno nije bila usmjerena ni protiv jednog naroda, već je postojala potreba za njenim usvajanjem kako bi se na jasan način stavilo do znanja da genocidni narodi ne postoje, ali postoje pojedinci u liku ratnih zločinaca”, naglasio je poslanik SD.

Crna Gora je, kaže, podjeljenije društvo nego što je ikad bila, a sistem vrijednosti ugroženiji nego što je bio 90-ih godina. Odgovornost za to, prema njegovom mišljenju, trebalo bi da snosi aktuelna vlast.

“Mislim da podjele nastaju zbog toga što je ta aktuelna vlast za predsjednika odbora ljudska i manjinska prava izabrala nekoga ko takođe ne priznaje civilizacijske tekovine, kakva jeste tekovina u liku genocida, odnosno rezoluciju  koja osuđuje genocid u Srebrenici, tako da imate situaciju da ta Vlada pokreće disciplinske postupke protiv nastavnice koja promoviše antifašizam u školi i kada takvu situaciju imate uz pobrkane lončiće predsjednika Vlade koji se češće ponaša kao vjerski poglavar nego kao predsjednik Vlade onda i ne treba da nas čudi što svjedočimo veoma izraženim međunacionalnim i ostalim podjelama i urušavanja sistema vrijednosti u Crnoj Gori”, smatra.

Nedavno je ministar finansija Milojko Spajić saopštio da je kamata na dug prema kineskoj Eksim banci smanjena na 0,8 odsto te da će godišnja ušteda biti osam miliona eura. Ipak, prema mišljenju Šehovića, neophodna je potpuna javnost i transparentnost uslova vezanih za smanjenje kamate za dug prema Kini.

“Zato pozivam ministra finansija da, prije nego što da konačan sud o uspješnosti čitavoga aranžmana, crnogorsku javnost upozna sa svim elementima te hedž transakcije što će reći da javnost je u obavezi da zna na koji rok se transakcija odnosi, koji devizni kurs je primijenjen za realizaciju iste i da ćemo tek tad imati priliku da kažemo da li je aražman uspješan ili ne”, istakao je.

Šehović podsjeća da je u mandatu ove Vlade broj nezaposlenih povećan za oko 9.000, te da je cijena osnovnih životnih namirnica porasla više od 40 odsto.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije