Connect with us

Ekonomija

SINDIKATI: Minimalac da bude 314 eura

Published

on

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica pozdravlja svako povećanje minimalne zarade, i podsjeća da su predlagali da se ono poveća na 60 odsto prosječne zarade, što bi iznosilo oko 314 eura, javlja Televizija Crne Gore.

Stoga će, kako je rekao, zahtijevati da minimalna zarada bude 60 odsto prosječne.

Podsjećamo, minimalna zarada u Crnoj Gori biće povećana sa 222 na 250 eura od 1. jula.

“Predlog povećanja minimalne zarade na 250 eura je 47,71 odsto od prosječne zarade. Mi pozdravljamo kao sindikat svako povećanje minimalne zarade, ali SSCG je predlagao 60 odsto prosječne zarade, što bi iznosilo 314,4 eura”, rekao je Zarubica u Jutarnjem programu TVCG.

Ako bi, kako je istakao, poštovali minimum preporuka iz konvencija da minimalna zarada bude 50 odsto prosječne, to bi moralo biti 262 eura.

“Najbolje je da se kroz socijalni dijalog dolazi do rješenja. Od 2013. minimalna zarada nije povećavana punih šest godina. Interes je i poslodavaca da se poveća minimalna zarada”, rekao je Zarubica.

On podsjeća da Crna Gora i sa povećanjem ima najmanju minimalnu zaradu. Iznos minimalne zarade od 222 eura, koliko sada iznosi, je 42,37 odsto prosječne zarade: “Odnosno 1.27 eura po času. Toliko zarađuje naš zaposleni po času. U Srbiji je 1,98 eura po času, u Hrvatskoj 3,17 po času, a u Sloveniji 5,44 eura po času”.

Zarubica kaže i da je usvojena Konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) o zaradi, koja kaže da minimalna zarade treba da bude od 50 i više odsto od prosječne.

“Tu konvencije su u obavezi da poštuju članice EU, ali ako mi težimo EU, moramo na tome raditi”, rekao je Zarubica.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović kazala je da oni nijesu protiv povećanja minimalne zarade.

“Ne, UPCG je protiv povećanja na ovakav način, u ovom trenutku i bez davanja nekih olakšica poslodavcima. Od trenutka nastupanja epidemije do prije neki mjesec dana našla sam podatak da je preko 10.000 ljudi ostalo bez posla. Da li vrijedi u ovom trenutku po svaku cijenu povećati minimalnu zaradu, i onu iz reda mikro i malih preduzeća dovesti na ivicu”, rekla je Radulović.

Portal RTCG

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije