Connect with us

Ekonomija

SJEDNICA VLADE: Donijeta Odluka o utvrđivanju liste kandidata za članove Odbora i izvršnog direktora ToMontenegro

Published

on

Vlada Crne Gore donijela je na današnjoj sjednici Odluku o obrazovanju komisije za utvrđivanje predloga liste kandidata za članove odbora direktora i izvršnog direktora u nacionalnoj avio-kompaniji “ToMontenegro”.

Na sjednici, kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, usvojena je i informacija o izmirenju obaveza Vlade prema kineskoj Exim banci po osnovu državnih garancija izdatih za potrebe kreditnih aranžmana zaključenih između Crnogorske plovidbe i Exim banke, kao i Barske plovidbe i Exim banke.

“I zahtjev Exim Kina banke, za izmirenje dospjelih obaveza po osnovu državnih garancija izdatih za kreditne aranžmane između Crnogorske plovidbe AD Kotor i Exim Kina banke, kao i Barske plovidbe AD Bar i Exim Kina banke. Vlada je prihvatila Zahtjev Exim Kina banke za izmirenje dospjelih obaveza po osnovu izdatih garancija, u iznosu od 4.638.758,33 američkih dolara, uvećanih za dodatne troškove kamate koji će se naknadno obračunati od dana dospjeća do dana plaćanja, u eurskoj protivvrijednosti na dan plaćanja i dala saglasnost da se dospjele obaveze izmire Exim Kina banci do roka navedenog u Zahtjevu”, naveli su u Vladi.

Iz Službe za odnose sa javnošću je saopšteno da je Vlada zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da nakon plaćanja garantovanog iznosa dostavi potrebnu dokumentaciju Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Vlada je usvojila i Informaciju o jednostavnoj nabavci usluge vršenja revizije finansijskih iskaza preduzeća Crnogorski operator tržišta električne energije za prošlu godinu i u vezi sa imenovanjem nezavisnog revizora za reviziju istih.

“U tom kontekstu, donijeta je i Odluka o imenovanju nezavisnog revizora Društva sa ograničenom odgovornošću Crnogorski operator tržišta električne energije”, rekli su u Vladi.

Donijeta je i Odluka o sazivanju vanredne Skupštine akcionara Elektroprivrede koja će se, kako je ranije najavljeno, održati 25. februara. Na sjednici će biti razriješeni svi članovi Odbora direktora i imenovaće se novi sastav.

“Vlada je ovlastila ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da u ime Vlade Crne Gore kao većinskog akcinara prisustvuje sjednici i glasa. Vlada je dala saglasnost na Finansijski plan Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd za ovu godinu”, saopšteno je nakon sjednice koja je održana na Cetinju.

Vlada je donijela odluke i o sazivanju vanrednih skupština akcionara preduzeća Montecargo , Željeznička infrastruktura, Održavanja željezničkih voznih sredstava i  Željezničkog prevoza Crne Gore.

U Vladi su naglasili da se  vanredne skupštine akcionara sazivaju radi razrješenja sadašnjih i imenovanja novih članova članova odbora direktora ovih privrednih društava, zbog lošeg upravljanja društvima i negativnih finansijskih rezultata u dužem vremenskom periodu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije