Connect with us

Ekonomija

S&P: Smanjen kreditni rejting Crne Gore

Published

on

Foto: Shutterstock

Američka bonitetna agencija Standard and Poor’s (S&P) u novom izvještaju smanjila je kreditni rejting Crne Gore sa B+ na B uz stabilan izgled.

Podaci o kreditnom rejtingu objavljeni su 5. marta, prenosi portal Vijesti.

“Procjenjujemo da se crnogorska ekonomija zasnovana na turizmu smanjila za 15,5 odsto u prošloj godini, a platni bilans i fiskalne pozicije oslabile su u tandemu, a oporavak turističkog sektora očekuje se samo postepeno na osnovu globalnog napretka u vakcinaciji”, navodi se u izvještaju.

Agencija predviđa da će crnogorski dug države u srednjoročnom periodu iznositi nešto ispod 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Što je gotovo 20 procentnih poena više u poređenju sa našim prognozama prije pandemije i na nivou koji smatramo povišenim, s obzirom na to da Crna Gora nema nezavisnu monetarnu politiku”, navodi se u izvještaju.

Iz agencije je saopšteno da je preko 80 odsto bruto duga spoljni, a neto zaduživanje iz inostranstva sada je najveći izvor finansiranja uporno velikih spoljnih deficita Crne Gore, što znači da su fiskalni i spoljni disbalansi sve više zavisni.

“Shodno tome spuštamo svoje dugoročne rejtinge Crne Gore na B sa B +. Izgledi su stabilni”, navodi se u izvještaju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije