Connect with us

Ekonomija

Spajić: Predloženi budžet bio bez potrebe za zaduženjem, sa amandmanima to nije sigurno

Published

on

Odbor za ekonomiju finansije i budžet počeo je raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu i pratećim zakonima.

Član Odbora Dejan Đurović (DF) kazao je da iako su iz Vlade saopštili da neće biti zaduženja naredne godine u budžetu se navodi da se država može zadužiti 500 miliona eura.

-Zašto nam je potreban taj novac, da li je to zbog plana Evropa sad. Ako nije mi za budžet nećemo glasati jer država više ne može da se zadužuje neodgovorno. Smatramo da taj stav treba da se briše, jer zaduženje bilo kako a da glas ne da parlament mislimo da ne stoji- naveo je Đurović.

Kazao je da je prethodna vlast zadužila državu, dodajući da „mi ne trebalo da zadužujemo našu djecu“.

-Sve razvojne projekcije su za nas prihvatljive za debatu, ali zaduženja ne- naveo je Đurović.

Ministar finansija Milojko Spajić kazao je da je Vlada smanjila dug po BDP-u, iako je bilo zaduženje od 750 miliona eura prethodne godine.

-Jedina država u Evropi koja je ove godine smanjila dug po BDP-u je Crna Gora. Sa te tačke govorimo o novim zaduživanjima. To smo i stavili opciono da se možemo zadužiti do 500 miliona eura kako bi nam taj novac koristio kao rezerva. Mi smo napravili plan da funkcionišemo naredne godine bez problema, ali sa amandmanima to neće biti moguće- naveo je Spajić.

Kazao je da svi koji su govorili da je zaduženje od prošle godine bilo tajno govorili netačno.

-Svaki dokument smo objavili nakon toga- naveo je Spajić.

Đurović je kazao da nije zadovoljan odgovorom jer mu nije saopšteno zbog čega državi treba 500 miliona.

Damir Šehović (SD) kazao je da je Spajić sedmicama ubjeđivao javnost da je zatvorena finansijska konstrukcija i da nije potrebno zaduženje.

-Nakon toga je u budžet ušla mogućnost da se država može zadužiti pola milijarde za finansiranje deficita. Recite u kameru jasno da li planirate zaduženje- naveo je Šehović.

Slaven Radunović iz DF-a predložio je da se iz budžeta ukloni opcija o mogućem zaduženju 500 miliona eura.

-Ne bi voljeli da to budu zaduženja na slijepo o više stotina miliona eura za recimo finansiranje nove partije- naveo je Radunović.

Spajić je kazao da bi se zaduženja, ukoliko ih bude, iskoristila za kapitalne projekte, navodeći da se od tog novca ne može finansirati partija, jer je, kako je kazao, zakon tu jasan.

Radunović je kazao da je kod Spajića sve marketing.

-Nijesam ja rekao da će te pare infrastrukturno koristiti za partiju, već da ćete novac da koristite za ono čime će da privučete nove glasače. Mi ovdje nijesmo zbog toga da vama pravimo partiju. Doveli smo vas niotkud, dali vam šansu kao nestranačkoj ličnosti a vi sada hoćete da preuzmete cijelu Vladu. Mi vam ne vjerujemo i zbog toga ovakva zaduženja vam neće proći- rekao je Radunović.

Šehović je kazao da su ekonomski rezultati Vlade poražavajući.

-Za vrijeme vašeg mandata mnoge firme su zatvorene. Nijednog investitora nijeste doveli. Vi kao takvi nemate nikakav kredibilitet da predlažete rješenja a kamoli da vam vjerujemo da ćete ih ostvariti. Šta nam je garancija da se neće desiti slom javnih finansija. Gdje je bilo kakva ozbiljna analiza, nemojte da nam pokazujete slikovnice- naveo je Šehović,

Dodao je da kapitalni budžet crtani film.

Upitao je Spajića šta će se desiti ako povećana minimalna zarada dovede do veće nezaposlenosti.

Spajić je kazao da je Vlada predala budžet koji nema potrebe za novim zaduženjem, navodeći da je o finansiranju deficita govorio zbog predloženih amandmana koje opterećuju budžet.

Poslanik DPS-a Petar Ivanović pitao je Spajića u vezi sa zaduženjem od 750 miliona eura.

– Kako ste za tri dana od kad ste imanoavani kao ministas završio sve procedure na berzi, kakobi se javno, transparentno i shodno zakonima zadužili za 750 miliona? Ili će to biti Kako je Vaš predsjednik Vlade kazao, da ste radili tajno ali organizovano, i da ste radili neke aktivnosti i prije nego ste formalno bili imenovani za ministra?

Pitao ga je i da li je javni dug sada veći ili manji odnosu na to kada je postao član Vlade, ako i da li je cijena obveznica sada veća ili manja.

Spajić je kazao da su preuzeli kasu u kojoj je bilo nula eura.

– Sada u kasni je oko 400, 500 miliona eura. Mi smo ove godine do današnjeg dana vratili 425 muliona eura, a do kraja godiune ćemo vjerovatno vratiti 450 miliona. Naš deficit je 150miliona eura. Znači, ako ste vi vratili 450 miliona kredita, a deficit vam je 150 miliona, i to je kapitalni deficit, znači je je deficit isključivo zbog kapitalnih projekata – kazao je Spajić, ističući da neto razduženja 300 miliona eura.

On je kazao da imaju mnogo više “keša u trezoru”, i da je dug marginalno veći, ali da je neto dug mnogo manji nego prije godinu.

On se nije se saglasio sa stavom Spajića da je ova Vlada smanjila javni dug države i da je prethodna Vlada ostavila praznu kasu od oko 100 miliona eura.

– Niste našli praznu kasu i bili ste ovdje kada smo razmatrali izvještaj Državne revizorske institucije gdje ste našli 172 miliona eura.. Vi ste se zadužili 700 miliona eura i kažete da ćete vrati 450 miliona dugova. Znači ostaje 300 miliona. Ovo će biti jedina država na svijetu koja se zadužila 750 i vrati 450 miliona i njen se ukupni dug smanji. Ja predlažem da se pozabavimo kako da kandidujemo ministra Spajića za Nobelovu nagradu iz oblasti ekonomije jer će ovo biti ogroman doprinos zemljama u razvoju da se zadužuju po 500 miliona i vraćaju 250 miliona i tako smanjuju svoj dug – rekao je Ivanović

Poslanik SDP-a Raško Konjević je kazao da je sadašnja parlamentarna većina dok je bila opozicija kritikovala sva zaduženja prošlih Vlada.

–  Minstar je iskoristio rebalalas iz maja 2020. godine, napravio zaduženje i ministartvo nastavlja istu praksu sa aspekta mogućnosti koju je imala prethodna Vlada. Vi ste to kritikovali, sada vaša Vlada radi isto – kazao je Konjević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije