Connect with us

Ekonomija

SPAJIĆ: U narednoj godini minimalna plata 450, a prosječna neto zarada 700 eura

Published

on

U državnom trezoru se na kraju septembra nalazi oko 600 miliona eura – saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

On je kazao da očekuje da će u narednoj godini biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade, kao i da neće biti oporezivane zarade do bruto iznosa od 700 eura.

Spajić je predstavio “Maršalov plan” za Crnu Goru, kojim je, kako je objasnio predviđeno da se smanjenjem dažbina poveća zarada u državi za otprilike oko 17 odsto, kao i da će minimalna zarada biti povećana na 450 eura, dok će prosječna neto zarada do kraja sledeće godine bude do 700 eura.

Istakao je da su ove mjere dio programa “Evropa sada” kojim se želi obezbjediti dostojanstvo radnika, privući nove investicije i poslati poruka mladima da ne napuštaju Crnu Goru.

On je na konferenciji za novinare kazao da su na dan imenovanja u državnom trezoru zatekli oko 120 miliona eura, dok su na dan prije dospijevanja sredstava iz obveznice imali oko 50 ili 60 miliona eura.

– Državni dug koji smo zatekli na nivou od 103 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) projektovan je da se smanji na nivo od 78 odsto – rekao je Spajić.

On je dodao da je deficit koji su zatekli od 11 odsto BDP-a smanjili na nivo od tri odsto.

-Svake godine za finansiranje Budžeta zadužili smo se u prosjeku 500 miliona eura, a kapitalni budžet praktično nije postojao do početka izgradnje Autoputa. Javni dug rastao je u svim godinama u posljednjih 10 godina do nivoa od preko 100 odsto BDP-a u 2020. godini. Prvi put ove godine taj trend će se obrnuti-, naveo je Spajić.

Kako je rekao, stopa ekonomskog rasta biće 13 odsto, što je iznad onoga što su projektovali budžetom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije