Connect with us

Ekonomija

STANIĆ: Sa novim skokom cijena goriva će porasti i cijene namirnica, plate i penzije vrijede sve manje

Published

on

Ako je u čemu dosljedna, Vlada Zdravka Krivokapića nas svake dvije sedmice “obraduje” novim skokom cijena goriva. Sad već 11. povećanja cijene u proteklih pola godine su očigledno najmjerljiviji rezultat koji imaju, saopštio je Mirko Stanić, šef Medijskog tima SDP-a.

Stanić podsjeća da je cijena litra supera od 1.42 eura  u ovom trenutku značajno veća nego u nizu zemalja EU i skoro svim zemljama regije. Slično je, kako navodi, i sa dizel gorivom, koji koristi većina građana, ali i skoro cjelokupna privreda.

“Zbog toga je skok cijena životnih namirnica i usluga značajan, tako da plate i penzije ne pokrivaju ni osnovnu korpu i svakog mjeseca vrijede manje. Rješenje za ovaj problem je lako i za njega ne treba ništa bez politička volja vlasti, odnosno koalicije DF-Demokrate-URA”, piše u saopštenju.

Stanić navodi da Socijaldemokratska partija već nekoliko godina predlaže smanjenje akciza na gorivo, jer su, kako ističe, one glavni uzročnik visokih cijena na pumpama i ovaj predlog smo snažno promovisali i u mandatu prethodne vlasti.

“U cijeni litra benzina akciza iznosi čak 55 eurocenti a pdv je 30 eurocenti, što zajedno čini 0.85 eura na svaki litar koji naši građani i privreda plate, dok je gorivo i marža prodavaca svega 57 eurocenti i na ovako visok iznos konačne cijene. Premijer i ministri su se samog prvog dana dovezli taksijem na posao, od tada ne izlaze iz službenih mercedesa i audija, pa i ne znaju koliko ovaj porast pogađa obične građana od kojih su ih mnogi i podržali da bi prekinuli praksu prethodne vlasti”, piše Stanić.

Ističe da će SDP ći dalje snažno insistirati na donošenju Zakona o akcizama.

“Zakonom bi one bile smanjenje za 15% i time značajno snižena cijena goriva, kako bi se na najbolji način zaštitio standard naših građana i zbog toga ćemo danas poslati pismo predsjendiku Skupštine Aleksi Bečiću za zahtjevom za hitno sazivanje sjednice na kojoj bi se ovaj zakon razmatrao”, zaključuje Stanić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije