Connect with us

Ekonomija

TEŽAK POSAO: Objasniti običnom čovjeku program Evropa sad

Published

on

Stručni savjet Radnicke partije inicira da se od ministra Milojka Spajića i ministarstva kojim rukovodi (MFSS) dobiju jasni i precizni odgovori na veoma važna pitanja, na koja se uopšteno ili nikako ne odgovara, a odnose sa na održivost programa “Evropa sad”. Radnička partija se nada da će pokrenuti dijalog koji bi svim akterima, koji od njega očekuju benefite, bio potpuno jasan.

“Pretpostavka je da nije namjera Vlade i MFSS da se nakon najave da ce minimalna cijena rada biti 450 eura, a prosječna 700 eura, “zatvore” usta svima koji pitaju: kako? Ili da se proglase neprijateljima radnika, ako iskazu zabrinutost za realnost i održivost programa. Nas cilj je da se riješe eventualna sporna pitanja i razumljivim jezikom i primjerima objasni radniku, penzioneru, studentu šta ga očekuje”, kažu iz Radničke partije.

A očekivanja su, kažu, velika nakon 30 godina u kojima ništa nije bilo na strani običnog čovjeka. Posavljaju tri pitanja, za koja  zahtjevaju hitan odgovor.

“Kako održati taj nivo plata, posebno u privatnim preduzecima? Iz kojih izvora se planira povećanje zarada u javnom sektoru je jasno, jer se država jos uvijek moze zaduživati, što je konstantno i radila, posebno pred izborne cikluse.
Šta je sa privatnim sektorom? Može li se “narediti” veći prihod od poslovanja ili manji rashod za druge stavke u poslovanju, kako bi se povećao budžet za plate”.

Pitaju da li će doći do otpuštanja radnika, prebacivanja na polovinu radnog vremena ili čak i vraćanja jednog dijela zarade poslodavcu u gotovini.

Smatraju da odgovor da će se pojačati inspekcijski nadzor i kaznjavanje nije odgovor kako ce reagovati neko privatno preduzeće, štiteci svoj interes i poslovni rezultat.

Drugo pitanje koje postavljaju je kako održati zdravstveni sistem.

“Bez najavljenog, potrebnog i zasluženog povećanja plata zdravstvenim radnicima i herojima borbe protiv epidemije, Fond za zdravstveno osiguranje iznosi vise od 310 miliona eura za 2021. godinu. Svake godine od 2006. naovamo nedostajalo je izmedju 30 i 70 miliona eura godisnje, koje su se morale nadomjestiti iz drugih budžetskih stavki.
Kako ce sada nedostajati čitav iznos logično je pitanje, kako održati zdravstveni sistem”.

Treće pitanje koje postavlja Radnička partija jee šta će se desiti u budućnosti sa cijenama i koliko će minimalna zarada realno da vrijedi.

Kažu da svako nerealno upumpavanje novca u promet dovodi do inflacije i rasta cijena, pa se postavlja i ovdje logično pitanje: kako da se spriječi neminovan rast svih ili većine cijena, odnosno realnost da u veoma kratkom periodu “minimalac” od 450 eura, “vrijedi” kao današnji od 250 eura.

“Ako je sa druge strane namjera da se “brendira” i populariše naziv i ideja za novu partiju i njen program, predlažemo da se to i javno saopšti Novac koji bi se uložio u ovaj program, bilo iz realnih izvora ili novih zajmova je novac gradjana Crne Gore i niko nema pravo da ga zloupotrebljava zarad lične koristi ili promocije”, poručuju iz Stručnog savjeta Radničke partije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije