Connect with us

Ekonomija

TODOROVIĆ: Cilj da ToMontenegro bude operativna prije ljeta

Published

on

Todorović (FOTO: Investitor.me)

Nacionalna avio kompanija potreba i oslonac privrednog razvoja Crne Gore – saopštio izvršni direktor ToMontenegro Predrag Todorović.

Cilj je da nova avio kompanija ToMontenegro bude operativna prije ljeta, kao i da bude samoodrživa – kazao je izvršni direktor kompanije Predrag Todorović na konferenciji za medije Vlade na kojoj se predstavljani rukovodstvo i ciljevi nove nacionalne avio kompanije. Naveo je i da nije zabrinut zbog slotova, te da su neki izgubljeni, a da drugi nijesu. Član Odbora direktora Pavle Tripković kazao je da članovi tog tijela neće primati naknade.

“Crna Gora je više od 25 godina imala nacionalnu avio kompaniju, a sada je trenutak za novi početak”, rekao je Todorović.

Cilj je da napravimo novu, modernu avio kompaniju koja će biti zasnovana na tržišnim principima, kompanija koja će biti efikasna.

“Imati nacionalnu avio kompaniju je potreba, ali i oslonac privrednog razvoja Crne Gore, prije svega turizma”, istakao je Todorović.

Država je odlučila, kako je rekao, da uloži novac, a članovi kompanije svoje profesionalno znanje.

“Mi treba da napravimo biznis model koji je održiv i koji državi vraća novac. Mi smo odlučili da svoje karijere damo ovom projektu. Vratio sam se iz Francuske gdje sam bio oko 10 godina”, naveo je Todorović.

Počinju od kupovine dva aviona, koje je Montenegro erlajnz iznajmljivao.

“Ono što je prijetilo Crnoj Gori je da ti avioni budu oduzeti zato što nisu plaćane rente, državi budu dostavljene fakture za prekid ugovora, sa svim penalima. Iznos je teško procijeniti i to bi iznosilo sigurno 45 miliona eura, ako ne i više. Uspjeli smo te avione da kupimo za upola manje novca i oni ostanu u našem vlasništvu”, istakao je Todorović.

Time je napravljena baza aviona za naredni period.

“Duplo jeftinije je da imate avion u svom vlasništvu, nego da ga iznajmljujete”, naglasio je Todorović.

Jedini kriterijum pri zapošljavanju će biti kompetentnost.

“Naša vrata će biti otvorena svima, ali su ljudi iz Montenegro erlajnza kompetentni. Siguran sam da možemo da napravimo vrlo kvalitetnu priču, da bude ponos naše države i primjer region”,  kazao je Todorović.

Jedan izazov je da avio kompanija bude operativna što prije moguće.

“Naš cilj je da napravimo avio kompaniju za narednih 10 godina, tako da to nije moguće ostvariti u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Todorović.

Cilj je, kako je dodao, da ToMontenegro bude funkcionalan što prije, ali da se gradi održivost u godinama koje dolaze.

Na pitanje kada se može očekivati da će nacionalna avio kompanija početi sa radom Todorović je rekao da je cilj da bude operativna prije ljeta.

“Radimo sve što možemo da to postignemo”, naglasio je on.

Govoreći o slotovima kazao je da nije zabrinut.

– Neki slotovi su izgubljeni, neki nisu. Međutim, prvo moramo da revidiramo koje slotove imamo, koje nemamo, napravimo novi plan letjenja koji odgovora avio kompaniji. Vidite i kakva je situacija na tržištu, ogroman je pad, tako da kompanije traže avione koji će letjeti – naveo je Todorović.

On je kazao da se 30 miliona eura, koliko je predviđeno osnivačkim kapitalom, neće mijenjati.

Što se tiče prava i ugovora koje nasljeđuju od Montenegro erlajnza kazao je da je to jako kompleksno.

Članovi Odbori direktora su, kako je rekao Pavle Tripković, odlučili da neće primati naknadu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije