Connect with us

Turizam

CETINJSKE TURISTIČKE ATRAKCIJE: Posjetite Lipsku pećinu

Published

on

Foto: lipa-cave.me

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Lipska pećina, koja je za turiste otvorena u ponedjeljak, radiće u skladu sa preporukama nadležnih institucija kako bi posjete i dalje bile zanimljive, poučne i bezbjedne, dok će cijene ostati na prošlogodišnjem nivou.

Iz turističkog preduzeća Lipska pećina su kazali da, u skladu sa preporukama i mjerama nadležnih institucija u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa, ni ove sezone nijesu bili u mogućnosti da taj speleološki objekat otvore 1. aprila, što je do prošle godine bila tradicija.

„Dugi vremenski period, od zatvaranja pećine za posjete u oktobru prošle godine do maja, proveli smo aktivno radeći na strategijama za uvođenje raznovrsnijeg sadržaja za posjetioce. Osim toga, veliki trud smo uložili u kreiranje felksibilnih planova da bismo se u svakom trenutku mogli brzo prilagoditi potencijalnim novim mjerama za suzbijanje pandemije“, kazali su predstavnici preduzeća agenciji Mina-business.

Oni su naveli da će, kao i prošle godine, upotreba maski i preporučena distanca biti obavezni sve vrijeme, dok su sredstva za dezinfekciju postavljena na svim mjestima gdje posjetioci cirkulišu.

„Iako je naše preduzeće u potpunosti bilo zatvoreno od oktobra prošle godine, naš entuzijazam u susret novoj sezoni ne izostaje. Činjenica da ove sezone počinjemo s radom mjesec ranije u odnosu na prošlogodišnju ohrabrujuća je i optimistična“, rekli su iz preduzeća.

Oni su ocijenili da je preduzeće Lipska pećina, s obzirom na opšte rezultate postignute u turističkom sektoru, prošlu sezonu iznijelo stojički zahvaljujući reorganizaciji i angažovanjem svih zaposlenih na više operativnih funkcija.

„Kako su očekivanja za predstojeću sezonu ipak veća nego što su bila za prethodnu, sličan organizacioni plan sprovešćemo i ove godine, uz angažman našeg stalnog i već iskusnog tima, a na određenim funkcijama imaćemo i pojačanje“, naveli su iz preduzeća.

U menadžmentu su odlučili da, imajući u vidu izazovnu prethodnu godinu, kao i doprinos medija širenju znanja i informisanosti u vezi sa pandemijom koronavirusa, sve zaposlene u crnogorskim medijskim kućama nagrade besplatnom ulaznicom za posjetu Lipskoj pećini.

I ove godine posjetiocima će biti ponuđene dvije ture – pećinska i avanturistička.

Pećinska tura, kao najtraženija, traje sat i obuhvata vožnju redizajniranim vozićem od parkinga do pećine i nazad, kao i pješački obilazak uređenog dijela pećine u pratnji obučenih vodiča.

Cijena ulaznice za odrasle iznosi 10,9 EUR, za djecu do pet godina jedan EUR, a za djecu od pet do 15 godina 6,9 EUR. Cijena porodičnog paketa iznosi 29,9 EUR.

Lipska pećina se nalazi u selu Lipa Dobrska, na udaljenosti pet kilometara od centra Prijestonice Cetinje.

Formirala se i dalje razvijala milionima godina u mraku i tišini i strpljenjem svojstvenim pećinama kreirala ambijent koji se odlikuje bogatstvom raznovrsnih pećinskih ukrasa, dvorana i kanala.

Otkrivena prije oko 200 godina, svojim nepresušnim izvorima vode uticala je na razvoj kulture među lokalnim stanovništvom, a interesovanjem i angažmanom Petra II Petrović Njegoš i kralja Nikole dobija i istorijsku dimenziju.

Za šest godina od otvaranja, Lipsku pećinu prepoznaju i preporučuju mnogi međunarodni turistički sajtovi. TripAdvisor sertifikat odličnosti pećina dobija već tri godine zaredom, a u kriznoj prošloj godini biva uvrštena u izbor putnika.

„Stopama naših predaka danas i mi obilazimo najljepše i najskrovitije kutke crnogorskog podzemlja. I u ovoj godini Lipska željno očekuje posjetioce koji aktivno doprinose njenom cjelokupnom značaju“, zaključili su iz preduzeća.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije