Connect with us

Turizam

DOBRA POPUNJENOST: Hotelijeri očekuju još veći priliv gostiju

Published

on

Pozitivan trend dolaska turista nastavlja se tokom jula, a tek se očekuju najveće gužve, saopštili su predstavnici velikih hotelskih preduzeća i dodali da se gosti osjećaju sigurno u Crnoj Gori.

Hotelijeri su naveli da svi napori koji se ulažu u prethodnih nekoliko mjeseci daju rezultate, a osim vikendima sve više je gostiju i tokom nedjelje.

Predstavnik kompanije Porto Montenegro, Predrag Leković, kazao je agenciji Mina-business da su zadovoljni dosadašnjim tokom sezone i da se nadaju da neće biti novih problema sa pandemijom.

„Zadovoljni smo procentima popunjenosti svih kapaciteta – marine, hotela i turističkih apartmana u toku prve polovine sezone. Nadamo se da osjetljiva epidemiološka situacija neće pokvariti ono što možemo da očekujemo u narednom periodu“, rekao je Leković.

Prema njegovim riječima, došlo je do neizbježne promjene u strukturi gostiju koju diktira više faktora – epidemiološka situacija, dostupnost destinacija, mogućnosti dolaska.

  

U hotelu Regent najveći broj gostiju je iz Rusije, Ukrajine i Srbije, ali i iz ostalih zemalja regiona.

Za razliku od prethodnog perioda, kako je naveo Leković, raduje i ohrabruje porast broja gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je rezultat i novog projekta na kojem u kompaniji rade.

„Bilježimo rekordnu ispunjenost kapaciteta kako u hotelu u kojem je sve teže naći praznu sobu, tako i u marini čiji vezovi su ispunjeni na oko 85 odsto. Prema riječima gostiju, kod nas i u Crnoj Gori uopšte, oni se osjećaju sigurno i pored složene epidemiološke situacije u svijetu“, naveo je Leković i dodao da zbog toga ostaju i na duži vremenski period.

On je rekao da očekuju određena unapređenja u ostalim segmentima, prije svega u vezi sa dolascima putnika i graničnim prelazima.

„Trend porasta broja onih koji dolaze jahtama nam govori o značaju razvoja i unapređenja te grane turizma i trebalo bi nastaviti napore da se to i dešava“, smatra Leković.

Vlasnik hotelske grupe Casa del mare, Nikola Milić, rekao je agenciji Mina-business da su u hotelima kojima upravljaju sve češće prisutni gosti iz bivših sovjetskih republika, a priželjkuje se veći priliv gostiju iz Rusije i Zapadne Evrope.

„Kada govorimo o broju noćenja, zadovoljni smo kako se realizuje sezona, a nadamo se da će i prihodi ispratiti najave. Rano je govoriti o tome, jer postoji mnogo faktora koji bi mogli uticati na dalji tok sezone, prije svega pojava novog soja virusa i zatvaranje drugih zemalja. Svakako, trudićemo se da pratimo potrebe gostiju i da njihov boravak u Crnoj Gori činimo izuzetnim“, dodao je Milić.

Kako navode iz Casa del Mare, zdravstveni standardi ne odstupaju od onoga kako se inače radilo u hotelima kojima upravljaju, a godina krize bila je šansa za stručno usavršavanje upravljačkih sposobnosti.

Predstavnik Udruženja turoperatora Kotora, Slavenko Šućur, saopštio je da nedostaju turisti iz Zapadne Evrope, pogotovo Francuzi i Njemci, ali da raste broj turista iz SAD-a koji dolaze preko Dubrovnika.

On je ocijenio da nije samo pandemija ugrozila turizam u Kotoru, već i nedovoljna briga o strategiji koja bi taj UNESCO grad zadržala na listi najpoželjnijih destinacija.

Šućur je objasnio da je do prošle godine, Kotor, kao dragulj obale, svojom ljepotom privlačio turiste zahvaljujući preporukama stranih medija i preporuka.

„U trenucima pojave krize jasno nam je bilo da ćemo se u narednim godinama boriti za goste. Pohvalan je uloženi napor da ova sezona počne i traje, a vidljiv je i pozitivan trend porasta broja gostiju. Sada smo u situaciji da radimo za prošlu godinu, a tek onda razmišljamo za dalje“, naveo je Šućur.

Predstavnici Luštici Bay govore o najboljoj sezoni od otvaranja. Iako su glavna poređenja sa rekordnom 2019. godinom, u turističkom kompleksu Luštica Bay posvećeni su sezoni sa najvećim procentom popunjenosti kapaciteta.

Izvršni direktor hotela The Chedi Luštica Bay, Jan Albers, kazao je da su doveli u balans povećan broj gostiju i korigovane cijene, zbog čega mogu govoriti o veoma uspješnoj sezoni, ali i o najavama za jesen i narednu godinu.

„Promijenili smo marketing strategiju i pažnju sa naših prepoznatljivih tržišta kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Švajcarska, Francuska i Rusija usmjerili ka domaćim i gostima iz regiona. Upravo su oni ti koji u najvećoj mjeri popunjavaju naše kapacitete u prvoj polovini godine“, rekao je Albers agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, otvorila su se i neka potpuno nova tržišta, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji su veoma dobri gosti.

Albers je saopštio da gosti dolaze i iz ostalih zemalja sa kojima je Crna Gora povezana direktnim letovima, ali u kojima vladaju liberalniji zdravstveni protokoli.

Ovogodišnju zimsku sezonu očekuju najbolju do sada i ohrabruje ih to što je poslije godine krize došla godina sa najvećim potencijalom.

Nastavak pozitivnog trenda priliva gostiju iz regiona i drugih zemalja Evrope i svijeta evidentan je na osnovu gužvi koje se stvaraju duž cijele obale.

Turisti daju šansu novim destinacijama, pa pozitivno poslovanje u nekim mjestima govori o preraspodjeli potencijala koji Crna Gora ima, ali i njenom vraćanju na turističku mapu svijeta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije