Connect with us

Turizam

REPORTAŽA AP-a IZ HRVATSKE: “Sve je otvoreno, sve je opušteno. Kakve maske…”

Published

on

Hoteli, restorani i kafići dočekuju turiste u nadi da će uspješno početi ljetnju turističku sezonu nakon godine lokdauna i brojnih ograničenja zbog pandemije koronavirusa, piše Asošiejted pres (AP) u velikoj reportaži o Hrvatskoj.

AP ističe kako Hrvatska širokih ruku dočekuje strane turiste na svojoj jadranskoj obali, te je jedna od prvih evropskih država koje su ukinula većinu epidemioloških mjera. Međutim, podsjećaju da mogućnosti putovanja u Hrvatsku zavise od pravila u ostalim zemljama.

Najsjeverniji dio jadranske obale – Istra, poznat po šljunkovitim plažama, gustim borovim šumama, vinu i gastronomskim specijalitetima, poput tartufa, maslinovog ulja, kozjeg sira i pršute, spreman je za ljetnju sezonu. U restoranima se, doduše, ne poštuju previše ograničenja o dopuštenoj udaljenosti među stolovima, a građani, većinom, ne nose zaštitne maske na otvorenom.

U reportaži ističu da broj novozaraženih u Hrvatskoj opada, zahvaljujući procesu vakcinacije. Doktori predviđaju da će do sredine ljeta biti vakcinisano 50 odsto populacije.

Hrvatska, kao članica EU i popularna turistička destinacija na evropskom kontinentu, dopušta ulazak u zemlju turistima iz Sjedinjenih Država i većini zemalja Evrope, ako imaju potvrdu o izvršenoj vakcinaciji, dokaz o negativnom testu ili dokaz o preležanom koronavirusu.

Prema riječima ministarke turizma Nikoline Brnjac, Hrvatska primjenjuje stroge zdravstvene mjere, kako bi spriječila porast broja zaraženih, kao prošle godine.

Vlast dalje ističe da je na listi prioriteta za vakcinisanje oko 80.000 turističkih djelatnika, a nekoliko punktova za PCR testiranje će biti dostupno turistima.

Hrvatska je među prvima, ako ne i prva, evropska destinacija koja već primenjuje šire kriterijume za turističke posjete, iste one koje bi se uskoro trebalo primjenjivati u EU, izjavila je ministarka Brnjac.

AP, za kraj, podsjeća da Hrvatska uveliko zavisi od ljetnjeg turizma, jer oko 20 odsto prihoda dolazi od stranih posjetilaca tokom ljeta. Popularne destinacije na Jadranu, poput Rovinja ili Dubrovnika, u potpunosti zavise od turizma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije