Connect with us

Turizam

SVJETSKI SAVEZ ZA TURIZAM: Crnoj Gori oznaka za sigurna putovanja Safe Travels

Published

on

Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC), koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, dodijelio je Crnoj Gori međunarodnu oznaku za sigurna putovanja Safe Travels.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da je riječ o posebno dizajniranoj oznaci, koja usljed zdravstvene krize izazvane pandemijom koronavirusa, putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja.

„Dodjela ove oznake predstavlja veoma važan korak za dobijanje povjerenja turista, oporavak i održiv razvoj ove grane koja je od strateške važnosti za ekonomiju zemlje, jer pokazuje da su sigurnosni protokoli i mjere koje je donio Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa nadležnim institucijama u resoru turizma, kako bi boravak turista u našoj zemlji učinili što ugodnijim i kako bi zaštitili njihovo zdravlje, u skladu sa globalnim protokolima WTTC“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pozvali sve zainteresovane učesnike sektora turizma kao što su hoteli, restorani, aviokompanije, turoperatori, pružaoci usluga prevoza i aerodromi da apliciraju uz obavezan uslov da ispunjavaju i sprovode standarde definisane zdravstvenim protokolima na e-mail [email protected].

Nacionalna turistička organizacija (NTO) kao nosilac oznake, posredstvom Komisije Safe Travels, detaljno će provjeravati potencijalne korisnike primjenjujući ček liste sačinjene na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje (IJZCG).

Nosioci oznake Safe Travels u Evropi su pored Crne Gore i Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kipar, Island, Monako, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Bugarska, Portugalija, Španija, Ukrajina i Turska, kao i zemlje nosioci sa američkog, afričkog i azijskog kontinenta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije